Worm legt tv en kranten in VS plat

Een hardnekkig wormvirus met de naam Zotob heeft gisteren de netwerken van enkele grote Amerikaanse kranten en tv-stations geïnfecteerd. Onder meer de Financial Times, The New York Times, CNN en ABC werden getroffen.

De kranten- en tv-redacties hadden door de Zotob-worm enkele uren lang geen toegang meer tot hun pc. Daardoor moesten redacteuren van ABC even op een ouderwetse manier hun werk doen: op een elektrische typemachine.

De worm die de schade aanrichtte, maakt gebruik van een kwetsbaarheid van Windows 2000. Eenmaal besmet is de pc onbruikbaar totdat de worm verwijderd is. CNN was door de besmetting zelf onderwerp van het nieuws. De nieuwszender toonde daarom de beelden van een computer die zichzelf keer op keer bleef opstarten. Een besmette pc is bovendien toegankelijk voor hackers.

Softwaremaker Microsoft heeft al een week lang een zogeheten patch beschikbaar voor Zotob; een update van het besturingssysteem waardoor het lek in de computer gedicht wordt. Microsoft verschaft veel details bij het uitbrengen van de patch. Hackers kunnen op basis van die informatie snel een programma schrijven dat misbruik maakt van het geconstateerde lek – nog voordat systeembeheerders alle computers in hun netwerk hebben kunnen repareren.

De getroffen nieuwszenders en kranten speculeerden eerst over een mogelijk gecoördineerde aanval van hackers op de Amerikaanse media. ICT-site Techweb.com wijt de besmetting aan slordigheid van verslaggevers. Door een geïnfecteerde laptop aan te sluiten op het bedrijfsnetwerk, zouden ook de pc's van collega's besmet zijn geraakt.

Andere virusexperts, waaronder het Finse F-Secure, vermoeden dat de nieuwe worm en variaties daarop onderdeel uitmaken van een strijd tussen groepen hackers, die proberen zoveel mogelijk computers op afstand te controleren.