Weer miljarden naar China

Opnieuw doet een westerse bank een miljardeninvestering in het Chinese bankwezen. Royal Bank of Scotland, een van de grootste banken van Europa, neemt voor 1,6 miljard dollar (1,3 miljard euro) een belang van 5,2 procent in de staatsbank Bank of China, de tweede bank van China.

In juni investeerde Bank of America omgerekend 2 miljard euro in een Chinese bank. De Brits-Aziatische HSBC bank, een van de grootste banken ter wereld, nam eerder voor ruim 1 miljard euro een belang in een in Shanghai gevestigde bank.

Volgens het WTO-akkoord over China's lidmaatschap van de wereldhandelsorganisatie gaat de Chinese bankmarkt in 2007 open. Buitenlandse banken zien daardoor grote mogelijkheden in China. Op dit moment mogen zij individueel maximaal een belang van 20 procent verwerven in een bank. In totaal mag maximaal 25 procent van de aandelen van een Chinese bank in buitenlandse handen komen.

De jongste investering van Royal Bank of Scotland gaat naar een Chinese bank met 238.000 werknemers en een balanstotaal van circa 420 miljard dollar. Royal Bank of Scotland doet zijn investering samen met de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch en de Hongkong-miljardair Li Ka-shing. Merrill Lynch koopt 2,8 procent en Li Ka-shing 2 procent. Gezamenlijk verwerven ze een belang van 10 procent in de Bank of China. Royal Bank of Scotland zal een commissaris mogen benoemen bij de bank.

ING heeft van de Nederlandse banken tot nu de grootste investering in een Chinese bank gedaan. Onlangs kreeg de bank- en verzekeringsinstelling een belang van 19,9 procent in de Bank of Beijing. Hiervoor betaalde ING 166 miljoen euro. Rabobank betaalde een nog onbekend bedrag voor een belang van 24,9 procent – samen met een andere partij – in een kleine coöperatieve agrarische bank in het oosten van China.