Vlam in Taiwan

De organisatie van de Olympische Spelen in Peking overweegt in 2008 de olympische vlam ook naar Taiwan te brengen. Volgens de krant China Daily zal het eiland mogelijk worden aangedaan tijdens de fakkeltocht die de vlam door grote delen van de volksrepubliek zal leiden.

China en Taiwan gelden als vijanden. Peking noemt Taiwan een opstandige provincie. Taiwan beschouwt zichzelf als een de facto zelfstandige natie, die zich nooit formeel onafhankelijk heeft verklaard uit vrees voor een militaire ingreep van China. Toch wordt het eiland officieel erkend door het Internationaal Olympisch Comité.

Hoe gevoelig de kwestie ligt bleek gistermiddag uit de Taiwanese reactie. Een hoge overheidsfunctionaris zei dat de olympische vlam welkom is als China de estafettetocht met de fakkel in Taiwan beschouwt als een ,,internationaal'' evenement. ,,Als Taiwan evenwel een onderdeel zal zijn van een binnenlandse fakkeltocht, dan zijn we tegen.''