Verdachte van aanslagen Madrid in Servië gepakt

In Servië is een belangrijke verdachte van de aanslagen op 11 maart 2004 in Madrid opgepakt.

Spanje heeft om uitlevering gevraagd van de man, Abdelmajid Bouchar, die de enige overlevende is van de groep terroristen die zichzelf enkele weken na de aanslagen van 11 maart in Madrid opblies.

De verdachte werd volgens Servische media al bijna drie weken geleden gearresteerd tijdens een routinecontrole in een doorgaande trein van Subotica, vlakbij de Hongaarse grens, naar Belgrado. Hij trok de aandacht door zijn valse Iraakse pas. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich. Bouchar vertelde aanvankelijk Irakees te zijn; later beweerde hij uit Syrië te komen. Hij kreeg na zijn aanhouding twintig dagen hechtenis om de politie de gelegenheid te geven zijn identiteit te controleren. Aan de hand van zijn vingerafdrukken werd volgens de Servische media dinsdag ontdekt dat het Bouchar betrof, naar wie een internationaal arrestatiebevel loopt.

Abdelmajid Bouchar (22), die de Marokkaanse nationaliteit heeft, wordt in Spanje gezocht voor zijn actieve medewerking aan de aanslagen in Madrid. De arrestatie van de verdachte wordt als zeer belangrijk beschouwd, omdat hij de enige overlevende is van de groep van zeven verdachten die zichzelf drie weken na de treinaanslagen opblies in een flatgebouw in een buitenwijk van Madrid. Bouchar wist te ontkomen; hij had het appartement verlaten om het vuilnis buiten te zetten.

Toen hij buiten was ontdekte Bouchar dat de politie de flat had omsingeld. Nadat hij zijn vrienden schreeuwend had gewaarschuwd rende Bouchar hard weg. Tussen de politie en de terroristen in de flat brak een vuurgevecht uit. Enkele uren later bliezen de zes achterblijvers zichzelf op toen de politie de etage binnendrong. Een lid van de speciale antiterreurbrigade kwam daarbij om het leven.

Bouchar wist met hulp van een vriend te ontkomen naar Barcelona en vluchtte vervolgens richting Brussel om contact te leggen met de eerder dit jaar in België gearresteerde Youssef Belhadj. Deze laatste, die ervan wordt verdacht als woordvoerder van Al-Qaeda te hebben opgetreden, zou mogelijk ook contacten hebben onderhouden met de Nederlandse Hofstadgroep.

Na zijn vlucht naar het noorden raakte de politie zijn spoor kwijt.