Twee ploegen, twee sterren, één WK-droom

Robben en Ballack waren uitblinkers bij Nederland-Duitsland. Ze kunnen in 2006 op het wereldkampioenschap uitgroeien tot de Europese sterren.

De Nederlandse techniek en de Duitse mentaliteit waren gisteravond samengebald in twee sterspelers. In de eerste helft was Arjen Robben de uitblinker, met zijn dribbels en schijnbewegingen. In de tweede helft was Michael Ballack de beste man, met zijn daadkracht en leiderschap. Na afloop omhelsden ze elkaar in de Rotterdamse Kuip, als blijk van wederzijdse erkenning: `Wij waren de besten.'

Robben stond tot veler verrassing opgesteld als linksbenige rechtsbuiten. Hij overspeelde zijn Duitse opponent Bernd Schneider, de voormalige middenvelder van Bayer Leverkusen die in het nationale elftal is gedegradeerd tot rechtsbenige linksback. Robben bracht niet alleen zijn directe tegenstander tot wanhoop. De Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann sprak na afloop over Weltklasse en beloofde zijn toehoorders op de persconferentie de videobanden van de wedstrijd aandachtig te gaan bestuderen. Een nieuwe cursus Duits: hoe stoppen we Robben?

De Nederlandse uitblinker, die twee fraaie treffers maakte, toonde in de catacomben van De Kuip zijn noordelijke nuchterheid. Hij is opgegroeid in het dorp Bedum en ging als zestienjarige profdebutant op de fiets naar de training van FC Groningen. Tegenwoordig woont hij op een Engelse landgoed en rijdt hij in een luxe terreinwagen. Robben in Rotterdam: ,,Ik blijf kritisch naar mezelf. We hebben veel kansen gemist. We hadden het sneller moeten afmaken.''

De aanvaller van Chelsea zag tijdens zijn vaak onnavolgbare solo's en slaloms nog wel eens een medespeler over het hoofd. Hij verdedigde wel een paar keer goed mee, in tegenstelling tot afgelopen zondag toen hij in het competitieduel tegen Wigan Athletic zijn defensieve taken verwaarloosde en door zijn Portugese trainer werd gewisseld. Hij zei niet geschrokken te zijn van José Mourinho's tirade in de kleedkamer. ,,Ik heb het me niet persoonlijk aangetrokken. De hele ploeg stelde teleur.''

De kans bestaat dat Robben bij Chelsea gezelschap krijgt van Ballack, de alleskunner van Bayern München. Hij heeft een aflopend contract en de Europese topclubs voor het uitzoeken. Volgens zijn huidige clubgenoot Roy Makaay gaat hij niet gebukt onder de enorme druk in de Duitse media. ,,Hij blijft heel rustig. Ongelooflijk, want heel het land verwacht wonderen van Michael. Tot nu toe maakt hij het allemaal waar'', zegt de Nederlandse spits over de Duitse middenvelder.

Ballack pendelde zoals gebruikelijk tussen de linies en zwierf als een veldheer over het veld. Hij won bijna elk kopduel en maakte vlak na rust met het hoofd de belangrijke Anschlusstor. Daarna leidde hij het slotoffensief van de Duitsers en toonde hij zijn fysieke en mentale veerkracht. Hij is de moderne spelverdeler: vormgever én balafpakker. Veel voetbalkenners verwachten dat Ballack, opgegroeid in de DDR en als speler volwassen geworden bij FC Kaiserslautern en Bayer Leverkusen, dé Europese sterspeler van het komende WK wordt. Met Robben aan zijn zijde?

In het eerste half uur had Ballack het zwaar tegen zijn directe tegenstander Hedwiges Maduro, die hem vaak de voet dwars zette. In het laatste speeluur drukte de tempobeul steeds meer zijn stempel op de wedstrijd. Maduro, vlak voor rust wegens een lichte knieblessure uit voorzorg naar de kant gehaald: ,,Ballack was geïrriteerd dat hij in het centrum niet in zijn spel kwam. Daarna ging hij meer naar de buitenkant en liep hij zich telkens vrij. Hij is heel moeilijk af te stoppen. Ik ken weinig topspelers die zo hard werken.''

Ballack begreep niet waarom zijn medespelers voor de pauze zo geïmponeerd waren door Oranje. ,,We toonden te veel respect en begonnen niet zelfbewust genoeg. Vreemd, want we hoeven voor niemand bang te zijn. Dit gelijkspel geeft ons hopelijk meer moraal.''

    • Jaap Bloembergen