Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over uithuisplaatsing van kinderen van ouders die moeite hebben met opvoeden. Verder zomerkampen voor kinderen die lijden aan de taaislijmziekte en extra risico's van besmettingen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Over de bruiloftindustrie in de Marokkaanse stad Al Hoceima waar veel jongeren van een toekomst in Europa dromen. Via een huwelijk met een Europese Marokkaan kan die droom werkelijkheid worden. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met de 48-jarige Cindy Sheehan, moeder van een in Irak gedode Amerikaanse soldaat, die uit protest tegen de oorlog al bijna twee weken langs de enige toegangsweg naar de ranch van president Bush in Texas kampeert. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Histories: De historie van Holebi. De Belgische beweging voor gelijke rechten voor homofielen en lesbiennes heeft vijftig jaar lang een moeilijk parcours afgelegd. Will Ferdi was de eerste bekende Vlaming die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Aan de hand van archiefbeelden en getuigenissen een verslag van de moeilijke strijd. Canvas, 20.50-21.40u.

Zembla: Ali B, uit de weg. Herhaling van de uitzending uit maart van het portret van rapper Ali B. Ned.3, 21.05-22.00u.

Pushy parents (Mijn kind moet een ster worden). Zie tv-vooraf. Talpa, 21.30-22.25u.

De biologische klok. Vierde deel van een serie over vrouwen die er alles voor over hebben om nog zwanger te worden. In deze aflevering stewardess Anouschka die met behulp van o.a. meditatie niet wil bezwijken aan de stress van het proberen zwanger te worden. Ned.1, 22.45-23.15u.

Bermrouw. Eerder in december vorig jaar uitgezonden portretjes van nabestaanden die met bermmonumentjes hun dierbaren herdenken. Ned.1, 23.15-0.05u.

Vergezicht: Enfance à vendre - Histoires d'Albanie. Franse documentaire uit 2004 over duizenden Albanese kinderen die de afgelopen jaren zijn gehuurd, verkocht en getransporteerd naar Griekenland voor economische en seksuele uitbuiting. Ned.3, 23.30-0.30u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. Herhaling uit 2003 met schrijver Ronald Giphart en schaatser Erik Hulzebosch. Ned.3, 21.00-22.00u.

FILM

Robocop 3 (Fred Dekker, 1993, VS). Robert John Burke verving Peter Weller voor derde en laatste Robocop-film, waarin de vertrouwde gewelddadigheid deels het veld moest ruimen voor stripverhalenhumor. De `cyborg' kiest partij voor de daklozen in een door een Japans bouwproject getergd Detroit. Veronica, 20.30-22.20u.

La partie d'échecs (Yves Hanchar, 1994, Fr). In 1823 gesitueerd kostuumdrama van debutant Hanchar. Seksueel gefrustreerde schaakfanaat Denis Levant neemt deel aan door markiezin Catherine Deneuve georganiseerd schaaktoernooi. TV5, 22.30-0.15u.

.The Last Picture Show (Peter Bogdanovich, 1971, VS). Beroemde verfilming van roman van Larry MacMurtry is een nostalgisch portret van een provinciestadje in het Texas van begin jaren vijftig, met de nadruk op de problemen der adolescenten. Markeerde doorbraak van later veelal teleurstellende Bogdanovich. Schitterend spel van Ben Johnson, Cloris Leachman, Timothy Bottoms, Jeff Bridges. RTL7, 23.25-1.40u.

Birdy (Alan Parker, 1984, VS). Bestsellerverfilming door volvette stilist Parker. Vietnamveteraan Matthew Modine heeft zijn jeugdverlangen om weg te kunnen vliegen verder uitgebouwd: hij denkt nu werkelijk een vogeltje te zijn. Canvas, 24.00-1.55u.

.Living out Loud (Richard LaGravenese, 1998, VS). Echo van Looking for Mr. Goodbar klinkt door in sensitief zelfbevrijdingsdrama over gescheiden veertiger Holly Hunter. Ze ontmoet liftbediende Danny DeVito. RTL4, 0.25-2.10u., onderbroken door reclame.

RADIO

De avonden. Onder meer over herinneringen aan Gerard Reve met Weertenaar Kasper de Gouw die in de jaren '70 veel met hem omging en in het tweede uur een gesprek met Simon Vinkenoog over zijn boek Goede raad is vuur. In het laatste uur de oorlogservaringen van Jaap Vlaming die begin jaren vijftig als soldaat naar Korea vertrok. 747AM, 20.02-23.00u.

Zomerfestival. Concertopnamen uit 1978 van Olivia Newton-John in de Jaap Eden Hal in Amsterdam. Met o.a. Hopelessly devoted to you en You're the one that I want. Radio 2, 22.04-23.00u.