Roos Mooiman

Roos Mooiman (27), lerares economie op een middelbare school in Rotterdam, liet zich 48 uur vrijwillig opsluiten in een etalage van een nieuwe telefoonwinkel in de Kalverstraat in Amsterdam. Met deze uithoudingsproef, die ze samen met drie andere kandidaten doorstond, won ze vanmiddag een leven lang gratis bellen.

Een droom is uitgekomen?

,,Als leraar heb je vrij lang vakantie. Het leek me een mooie gelegenheid om al mijn verwaarloosde vrienden eens uitgebreid te bellen. En om als Rotterdammer de Amsterdammers wat beter te leren kennen.''

Is dat gelukt?

,,Nee, vrienden heb ik nauwelijks gesproken. En hoewel de hele dag mensen voor onze ruit stonden, leer je zo geen mensen kennen. Bovendien waren we druk. We hadden ieder één vierkante meter tot onze beschikking, waar we alleen afmochten om naar het toilet te gaan. We mochten niet slapen, geen persoonlijke bezittingen meenemen en kregen slechts een poef en een mobiele telefoon. Onze maaltijden, een meer comfortabele stoel, spelletjes, muziek – als we iets wilden, moesten we dat met onze telefoon zien te regelen. En omdat onze nummers op de ruit stonden, belden er voortdurend voorbijgangers op.''

Vrouwen in etalages, dat is in het centrum van Amsterdam geen onbekend verschijnsel. Bent u niet lastig gevallen?

,,Nee, we hebben gelukkig niks vervelends meegemaakt. Iedereen was juist reuze aardig voor ons. We kregen al snel een overvloed aan eten aangeboden, flesjes energiedrank, een radio, cd's. En ik kon die nare poef al snel verruilen voor een lekkere klapstoel van de Hema.''

Hoe blijf je zo lang wakker?

,,Als leraar heb je tijdens werkweken ook vaak slechte nachten. Maar ik had nog nooit twee nachten achter elkaar overgeslagen. De laatste 24 uur zijn verschrikkelijk geweest. Saai, vreselijk saai. Mijn rug, knieën – alles doet zeer. En ik ga steeds onsamenhangender praten. Ik wil iets zeggen en er komt iets anders uit mijn mond. Ik doe dit nooit meer.''

Meer begrip gekregen voor dierentuindieren?

,,Ik heb me geen aap achter glas gevoeld. Al moet ik toegeven dat het er op videofilms die van ons zijn gemaakt wel een beetje zo uitzag. Je voelt je vooral opgesloten; één vierkante meter is maar weinig ruimte. Gelukkig wonen mijn leerlingen in Rotterdam. Ik had niet graag gezien dat zij opeens voor mijn neus hadden gestaan.''

Verheugt u zich op een leven lang kosteloos bellen?

,,Ik ben helemaal niet zo beller. Ik geef hooguit 60 euro in de maand aan mijn telefoon uit. Bovendien: onbeperkt kan ik toch niet gratis bellen. T-Mobile geeft ons 300 gratis belminuten per maand.''

Nu de proef is doorstaan, wie gaat u als eerste bellen?

,,Niemand. Ik kan voorlopig geen telefoon meer zien. Ik ga zo snel mogelijk naar huis.''

    • Arjen Ribbens