Rijksmuseum sloeg gratis Mondriaan af

Het Rijksmuseum heeft een aanbod om een vroege Mondriaan van het Gemeentemuseum Den Haag langdurig in bruikleen te krijgen afgeslagen.

Dat schrijven directeur Wim van Krimpen en conservator Hans Janssen van het Gemeentemuseum vandaag in deze krant. Dinsdag presenteerde het Rijksmuseum een voor 495.000 euro gekochte Mondriaan uit 1903, Oostzijdse molen bij maanlicht. Het Gemeentemuseum bood het `Rijks' de keuze uit twee gratis werken.

Volgens Van Krimpen en Janssen heeft hun museum dertien schilderijen en tekeningen met molens van Piet Mondriaan in zijn collectie. ,,Die zijn zeker niet allemaal beter dan de `Oostzijdse Molen', maar ten minste zeven ervan zetten de trotse aanwinst van het Rijksmuseum toch wel een beetje in de schaduw.'' Bij het Gemeentemuseum hangen de vroege Mondriaans in de kelder.

Volgens Jenny Reynaerts, de verantwoordelijke conservator van het Rijksmuseum (,,Ik heb de Mondriaan gekocht'') waren er diverse redenen om het aanbod van het Gemeentemuseum af te slaan. ,,We wilden graag een Mondriaan in eigen bezit. De twee stukken moesten worden gerestaureerd. En bovendien is het werk dat wij kochten aantrekkelijker, lichter en artistiek van grotere kwaliteit. Je ziet de stevige penseelstreek van Mondriaan. Het onderwerp, een molen, sluit aan bij onze collectie 17de-eeuwse kunst.'' Het aangeboden werk heeft ook een molen als onderwerp. ,,Maar dat is nog tradioneel geschilderd.''

,,Onzin'', reageert Janssen. ,,De Oostzijdse is uit 1903, toen Mondriaan nog braaf de Haagse School volgde. Ons schilderij is uit 1907, toen hij zich voor het modernisme begon te interesseren: je ziet raar geel en mauve, ziekig blauw. Maar je kunt twisten over de kwaliteit, dat lijkt me een kwestie van kennis.'' Reynaerts: ,,De Oostzijdse is dat half miljoen helemaal waard.''

Artikel Van Krimpen en Janssen pagina 7

    • Ron Rijghard