Onder moeders pressie

Het is lachwekkend en triest tegelijk. De overambitieuze moeders in de Amerikaanse serie Pushy parents. Daar is Laura, de moeder van Claudia (10) die volgens haar moeder een grote carrière als sopraan voor zich heeft liggen. Elke dag staat in het teken van de zanglessen van de dochter – de vier jongere kinderen krijgen veel minder aandacht. Ze snappen het wel. Een dochter zegt: ,,Wij zijn ook niet zo bijzonder.''

En dan is er Carol die haar puberdochter Stephanie in gedachten al ziet schitteren in top-musicals. Carol sleept haar mollige dochter langs diverse zang- en danslessen. ,,Ik weet zeker'', zegt Carol, ,,dat dit het liefste is wat ze doet.''

Een aantal deskundigen (een zangleraar, een toneelleraar, een showbizz-meisje, een psychologe gespecialiseerd in de relatie tussen ouders en kinderen) neemt gedurende twee weken de training van de meisjes van de moeders over. Na die twee weken moet blijken of ze inderdaad zo getalenteerd zijn als de ouders denken. Claudia blijkt voor een sopraan veel moeite te hebben met de hoge noten. Stephanie zingt aardig, maar veel te vlak voor een musicalster.

De deskundigen proberen ook de obsessie van de moeders met het succes van hun kinderen bloot te leggen. ,,Hoe lang is het geleden dat je een avond uitging met je echtgenoot?'', is een vraag voor Carol. Ze kan het zich niet herinneren. Laura spendeert noodgedwongen wat meer `quality-time' met haar jongste kinderen. Ze blijkt dat best leuk te vinden.

Na twee weken doen de meisjes auditie. De moeders zijn op van de zenuwen. ,,Claudia, ben sterk en positief. Wees de ster die je wilt zijn'', fluistert haar moeder haar toe.

Claudia redt het, Stephanie niet. Laura is dolgelukkig, Carol in zak en as. ,,Laat ons over zes maanden terugkomen, ik weet zeker dat ze dan beter zingt'', zegt Carol.

Je kunt er hartelijk om lachen – het is wel heel Amerikaans en heel absurd. Maar als we psychologe Martine Delfos – kortgeleden geïnterviewd in Netwerk – mogen geloven, dan bezwijken ook in Nederland steeds meer kinderen onder te hooggespannen verwachtingen van hun ouders. Zo bezien kan Pushy parents ook een les zijn: dát moeten we niet willen.

Pushy parents (Mijn kind moet een ster worden), Talpa, 21.30-22.25u.

    • Sheila Kamerman