KLM gaat verder afslanken

De KLM gaat haar facilitaire diensten uitbesteden. Het bedrijf denkt daarmee in vijf jaar enkele tientallen miljoenen euro's te kunnen besparen. De 350 werknemers van het bedrijfsonderdeel krijgen voor diezelfde periode een werkgelegenheidsgarantie.

Dat heeft voorzitter M. Bouts van de ondernemingsraad van de luchtvaartonderneming vanochtend bekendgemaakt. De divisie facilitaire diensten behoort volgens KLM niet tot de kerntaken van het concern, zoals het vervoer van passagiers, vracht en technisch onderhoud. Bij facilitaire diensten houdt het personeel zich onder meer bezig met post- en intern goederenvervoer, kantoorartikelen en -meubilair, het leveren van bedrijfskleding aan piloten en stewardessen en onderhoud van gebouwen.

Een woordvoerder van KLM wilde alleen kwijt dat er sinds enkele jaren een studie loopt naar de mogelijke uitbesteding van facilitaire diensten. ,,Destijds is besloten dat we voor 650 miljoen euro op de kosten wilden besparen. De studie naar het uitbesteden van facilitaire diensten is daar een onderdeel van.''

De ondernemingsraad zet vraagtekens bij de schatting van de besparingen die zouden kunnen worden behaald. ,,We vragen ons af of dat reële bedragen zijn'', zegt Bouts. ,,Er kan bespaard worden, maar volgens ons niet in deze mate.''

De KLM-directie houdt echter voet bij stuk. Er is met de ondernemingsraad onderhandeld over diverse varianten voor uitbesteding, maar de directie wil dat de facilitaire diensten aan één koper worden verkocht die de regie gaat voeren.

De catering van KLM valt niet onder de facilitaire diensten van het bedrijf. KLM, dat op Schiphol grotendeels haar eigen catering uitvoert, heeft een deel van haar catering uitbesteed aan Marfo, de cateraar van dochter Martinair. Maar ook bij het cateringbedrijf van KLM bestaat de vrees dat de catering op termijn helemaal zal worden uitbesteed. Wat dat voor gevolgen kan hebben bleek afgelopen week bij concurrent British Airways. De Britse luchtvaartmaatschappij stond machteloos toen er een staking uitbrak onder het eigen personeel, dat zich solidair verklaarde met ontslagen medewerkers van Gate Gourmet, aan wie BA de catering heeft uitbesteed.