Italië levert 21/7-verdachte uit

Italië mag Hamdi Isaac, een van de verdachten van `21/7' in Londen, uitleveren aan Groot-Brittannië. Dit heeft een Italiaanse rechtbank gisteren bepaald.

Isaac wordt ervan verdacht een van de bommen te hebben geplaatst bij de mislukte zelfmoordaanslagen van 21 juli in Londen. Justitie in Italië mag de verdachte nog 35 dagen vasthouden, zodat een Italiaans onderzoek naar Isaac kan worden afgerond.

Isaac werd op vrijdag 29 juli opgepakt door de Italiaanse politie. Groot-Brittannië heeft toen direct om uitlevering gevraagd van de Ethiopiër. Italië wilde hem echter nog vasthouden om zijn mogelijke betrokkenheid bij terrroristische activiteiten in Italië te onderzoeken.

Het proces tot uitlevering liep enige vertraging op. Volgens de Italiaanse rechter had Groot-Brittannië aanvankelijk een incompleet uitleveringsverzoek ingediend. Paolo Iorio, de advocaat namens de Britse regering in de zaak, was ondanks het tijdverlies positief. ,,Ik ben volkomen tevreden'', zei hij na de uitspraak.

Isaacs advocate, Antonietta Sonnessa, heeft gezegd dat haar cliënt de beslissing zal aanvechten. Sonnessa vindt vooral de periode van 35 dagen die Isaac nog in Italië mag blijven onrechtvaardig, gezien het onderzoek dat in Italië nog loopt naar Isaac. ,,Het onderzoek naar mijn cliënt kan hier niet meer onpartijdig worden uitgevoerd.''

Isaac gaf zich bij zijn arrestatie door de Italiaanse politie meteen over, en hij bekende vrij snel betrokken te zijn geweest bij de mislukte aanslagen op 21 juli. Hij zou de bom op metrostation Sheperd's Bush hebben achtergelaten. Hamdi heeft gezegd hij dat hij met zijn groep een ,,demonstratieve'' aanslag wilde plegen, waarbij geen doden zouden vallen. Volgens de Britse politie ging het echter om serieuze bommen. Bij de aanslagen op 21 juli vielen geen doden. Twee weken eerder pleegden vier mannen zelfmoordaanslagen in het Londense openbaar vervoer. Hierbij vielen naast de vier daders 52 doden.