Illegalen dood op zee bij Colombia

Naar schatting meer dan honderd migranten zijn afgelopen weekeinde omgekomen toen hun boot verging in de Grote Oceaan, 160 kilometer verwijderd van de Colombiaanse kust. Negen opvarenden zijn zondag gered door een vissersboot uit Ecuador.

De ruim honderd opvarenden van de boot, die groot genoeg was voor vijftien mensen, waren illegale migranten, vermoedelijk op weg van de havenplaats Manta in Ecuador naar de VS. Voor mensensmokkelaars is de kust van Ecuador een gebruikelijk vertrekpunt. Van daar gaan ze over zee naar Mexico of Guatemala, waar de migranten aan land gaan en dan proberen via de Rio Grande-rivier de grens met Texas en New Mexico proberen over te steken.

Volgens de Ecuadoraanse marinekapitein Armando Elizalde is de boot vrijdag door een grote golf omgeslagen. Het merendeel van de migranten zat in het ruim en kon niet meer ontkomen. ,,Ze zijn met de boot gezonken'', aldus Elizalde. Dertien personen kwamen weer aan de wateroppervlakte, maar vier van hen verdwenen onder de golven. De negen overlevenden hadden zich vastgeklampt aan plastic containers. De kustwacht van Ecuador en de Colombiaanse marine zijn met een vliegtuig en boten een zoekactie begonnen.

De Colombiaanse admiraal Pena geeft een andere oorzaak voor het ongeval. Hij zegt dat de romp van de houten vissersboot beschadigd raakte, waardoor een lek ontstond en het ruim binnen een minuut vol water stond en de boot zonk. Volgens hem is de boot niet vrijdag, maar zaterdag vergaan. Een van de overlevenden bevestigde echter gisteren op de televisie in Ecuador het verhaal van Elizalde.

In het betreffende deel van de oceaan zijn de afgelopen periode vaker groepen illegale emigranten in nood gered. In mei pikte een vissersboot 88 emigranten uit Ecuador en Peru op die met flessenpost om hulp hadden gevraagd. Hun smokkelaars hadden het schip verlaten toen de motor kapot ging. In augustus vorig jaar werden 106 achtergelaten illegalen in hetzelfde gebied gered. In Ecuador is onlangs onder Amerikaanse druk de straf voor mensensmokkel met dodelijke afloop verhoogd naar achttien jaar cel.