Hockeynederlaag met pluspunten

Nederland ontbeekt op de slotdag van het prestigieuze achtlandentoernooi in Amstelveen. Maar Roelant Oltmans maakt zich geen zorgen. ,,Voor zondag waren al veel kaarten verkocht, dus nu zal de verkoop voor zaterdag wel aantrekken'', grimaste de bondscoach van de Nederlandse hockeyploeg gisteren na de nederlaag (1-2) tegen Zuid-Korea, waardoor zijn selectie tot afgrijzen van de organisatie is veroordeeld tot een bijrol bij het EK-voorbereidingstoernooi.

Voor wanhoop was geen aanleiding, ondanks het tweede oefenverlies (na China) sinds Oltmans in januari terugkeerde op de post die hij ruim zes jaar (1992-'98) bekleedde. Nederland speelde zijn vijfde wedstrijd in zes dagen, na een toch al intensieve voorbereiding waarin de ploeg volgens spits Rob Reckers ,,stevig is afgeknepen''. Niet het resultaat, maar louter het vertoonde spel telt in deze fase van de voorbereiding.

Hoop putte Oltmans vooral uit de tweede helft, toen zijn selectie de lethargie én de afkeer van de trage kunstgrasmat van zich afschudde en weer de flair aan de dag legde, die de coach zo graag ziet. Het hernieuwde elan bleek, als gevolg van een reeks schoonheidsfoutjes, onvoldoende om de ploeg te verslaan, die dinsdag nog met 7-1 was afgedroogd door olympisch kampioen Australië.

Gisteren lieten de geslepen `laboratoriumhockeyers' zich niet zo makkelijk bij de neus nemen. Korea is en blijft, zo ontdekte Nederland drie jaar na de laatste onderlinge confrontatie (Champions Trophy in Keulen), een ploeg om rekening mee te houden. Ondanks de lichte terugval van de laatste jaren paren de Aziaten snelheid nog immer aan raffinement. Effectief bleek het elftal van bondscoach Myung Jun Cho ditmaal vooral in de afronding.

Zo ondervond ook Teun de Nooijer (29), Nederlands sterspeler die zijn driehonderdste interland graag had willen opsieren met een zege. Maar de balvirtuoos van Bloemendaal, na Jacques Brinkman (337 interlands), Jeroen Delmee (310) en Erik Jazet (308) het vierde lid van de `Club van Driehonderd', loopt inmiddels lang genoeg mee om te beseffen dat een nederlaag vaak nuttiger is dan een overwinning. ,,We moeten nog een stap maken, maar dat komt wel goed.''

Het grootste winstpunt schuilt in de defensie, waar de 20-jarige Robert van der Horst bijna geruisloos een basisplaats heeft afgedwongen. Gisteren gaf de aanvoerder van het Jong Oranje dat vorige maand als vijfde eindigde bij het WK voor junioren andermaal blijk van zijn zelfs voor Nederlandse begrippen ongekende mogelijkheden. Vroeg in de wedstrijd beging hij een slippertje. Maar tot paniek en dus nog meer fouten, zoals nieuwkomers zo vaak overkomt, leidde dat niet bij de verdediger annex middenvelder van landskampioen Oranje Zwart.

Dat was ook Oltmans opgevallen. ,,Ik waak ervoor om jong talent al te snel de hemel in te prijzen, maar Robert is niet zomaar een hockeyer. Hij speelt met lef, durft fouten te maken en trekt zijn mond open in het veld, ook al komt hij net kijken. Dat verwachten we overigens ook van hem, maar toch: hij doet het. Ik zou willen dat ik meer van dat soort jongens had.''

Veertien interlands heeft de zoon van OZ-voorzitter Rob van der Horst pas achter zijn naam staan, maar nu al heeft hij de herinnering aan voormalig `rustpunt' Jazet doen vervagen. ,,Robert staat te hockeyen als een kerel; hij vreet het kunstgras op als het moet'', complimenteerde doelman Guus Vogels zijn `defensieve verlengstuk'. ,,Toen hij in december zijn debuut maakte, was Robert nog een beetje bleu. Maar dat is er inmiddels wel vanaf.''

Van der Horst senior maakte zich vorige maand, op de slotdag van het jeugd-WK in Rotterdam, enigszins zorgen om zijn zoon. ,,Hij is het afgelopen jaar vrijwel onafgebroken bezig geweest met hockey, het wordt tijd dat hij even zijn kop leeg maakt.'' Oltmans gaf de neo-international twee weken vrijaf en vervolgens een licht aangepast trainingsprogramma. Vogels: ,,Bij zulke jonge gasten is het altijd oppassen dat je ze niet opblaast, al wekt Robert niet de indruk op zijn tenen te lopen.''

De Nooijer, elf jaar geleden zelf als `broekie' debuterend, herkent zich in Van der Horst. ,,Hij heeft dat frisse en onbevangene, dat is prachtig om te zien. Ik kan daar van genieten, zoals ik ook kan genieten van die enorme strakke pass die hij `in z'n stick' heeft.''

Zelf aast De Nooijer over twee weken in Leipzig op het enige kroonjuweel dat nog ontbreekt op zijn indrukwekkende erelijst: de Europese titel. ,,Daar moet alles voor wijken.'' Ook een optreden op de slotdag van het achtlandentoernooi in Amstelveen.

    • Mark Hoogstad