`Alles met veren moet binnen'

Niet alleen commercieel gehouden pluimvee, maar ook hobbyvogels moeten binnen blijven, eist dierenarts Plantema in een kort geding tegen Veerman.

Dierenarts Jetze Plantema van Pluimvee Praktijk Plantema in het Overijsselse Hardenberg spant een kort geding aan tegen minister Veerman (Landbouw, CDA). Het geding dient volgende week woensdag. Plantema vindt dat niet alleen commercieel maar ook hobbymatig gehouden pluimvee moet worden opgehokt.

Wat eist u precies?

,,Alle pluimvee moet worden opgehokt. Alles wat veren heeft, moet binnen blijven. Ik ben ruim 32 jaar pluimveearts. Ik weet dat de ziektes als vogelgriep altijd beginnen bij een kleine groep dieren die hobbymatig wordt gehouden. Van daaruit verspreidt het virus zich naar commercieel pluimvee.''

De adviescommissie van de minister stelt dat hobbymatig gehouden pluimvee een kleiner risico vormt op insleep en verspreiding dan commercieel gehouden pluimvee. Hebben de deskundigen ongelijk?

,,Op zich is het juist dat je niet zo snel een hoge infectiedruk zult krijgen. In een grote groep pluimvee gaat een infectie meer dan kwadratisch aan de gang. Daar hebben ze gelijk in. Maar de kans dat een besmetting ontstaat, is veruit het grootst bij kleine groepjes die buiten lopen.''

Hoezo?

,,Zo gaat het altijd. Wij hadden vroeger bij ons thuis ook wat eenden en kippen lopen. Daar kwam elk jaar een gans buurten. In Rusland hebben arme boeren tien tot honderd stuks pluimvee buiten lopen: kippen, eenden, ganzen. Trekvogels zien de dieren lopen en strijken neer. Ze maken contact. Vervolgens vliegen ze verder. En ze kunnen zo maar hier zijn, want ze vliegen 200 tot 250 kilometer per dag.''

U beseft dat de meeste weerstand tegen het ophokken juist bestaat bij hobbydierhouders?

,,Ik begrijp de emoties wel. Maar er zijn hogere belangen en daar is de minister verantwoordelijk voor. Als we ons beleid gaan baseren op emoties, dan lust ik er nog wel een paar. Het binnenhouden van pluimvee is beperkt. Het leed kan straks veel groter zijn. Dan moeten er dieren worden afgemaakt. En dan vallen er wellicht menselijke slachtoffers. Dat beseft men onvoldoende. In 2003 hebben we al een dierenarts verloren.''

Veel biologische kippenhouders zijn tegen ophokken.

,,De grootste pluimveehoudersvereniging staat achter me. Het is voorspelbaar dat actiegroepen als Wakker Dier tegen het ophokken zijn. De biologische pluimveehouders zijn bang voor schade door kannibalisme als kippen binnen worden gehouden.''

Is die angst niet terecht?

,,Je kunt dat oplossen door speeltjes in de hokken. Ook muziek helpt goed. Als er onrust is in het kippenhok, adviseer ik altijd om dag en nacht de radio aan te zetten. Het liefst de EO. Daar worden de dieren lekker rustig van.''

    • Arjen Schreuder