14 kinderen uit huis geplaatst

Het crisis interventieteam van bureau jeugdzorg Haaglanden heeft gisteren veertien kinderen uit een gezin in Delft uit huis geplaatst. De jongste is vier maanden, de oudste is vijftien jaar. De kinderen zijn van Turkse afkomst.

De politie kreeg gistermiddag een melding van geluidsoverlast. Ze troffen in het huis de kinderen aan, zonder schoenen, gekleed in pyama's. De ouders waren niet thuis. Het huis was ernstig vervuild, er was geen meubilair en nauwelijks eten. Voor de veertien kinderen en ouders waren zeven matrassen beschikbaar. Voor zover bekend gingen de kinderen niet naar school.

De kinderen, en de ouders die later arriveerden, zijn meegenomen naar het politiebureau. Door de kinderrechter is een voorlopige onder toezichtstelling uitgesproken en een machtiging om de kinderen uit huis te plaatsen. Vervolgens zijn de kinderen ondergebracht op een geheim adres. Het Rode Kruis zorgde voor matrassen en dekens. De baby is elders onder gebracht. De Raad voor de Kinderbescherming gaat nu onderzoek doen naar de opvoedingssituatie. Dat zoveel kinderen uit een gezin in een keer uit huis worden geplaatst, is zeer uitzonderlijk, aldus een woordvoerder van de raad.