`Zaak-Marko': Servië krijgt antwoord, met heel veel kabaal

Wie zit achter de intrekking van het arrestatiebevel tegen Marko Milošević, de zoon van oud-president Slobodan Milošević? Servië heeft even op het antwoord moeten wachten, maar toen het kwam, kwam het met veel kabaal.

Marko Milošević werd door de Servische justitie gezocht wegens een incident in maart 2000, toen hij een lid van de toenmalige oppositiebeweging Otpor, Zoran Milovanović, met een kettingzaag bedreigde. Eind 2000 vluchtte Milošević jr. naar Rusland om aan arrestatie te ontkomen. Eerder deze maand werd het arrestatiebevel echter plotseling ingetrokken: Milovanović kon zich opeens niet meer herinneren dat Marko Milošević hem had bedreigd.

Maandagavond bleek wie Zoran Milovanović heeft overtuigd zijn getuigenverklaring in te trekken: Velimir Ilić, minister van Kapitaalinvesteringen en leider van de partij Nieuw Servië, gaf op een persconferentie toe Milovanović – lid van zijn partij – te hebben omgepraat. Op de vraag van een journaliste van de radio- en tv-zender B92 naar het waarom van die interventie liet de minister zich even gaan: hij begon de journaliste uit te schelden en te bedreigen, hij had ,,eerlijk medelijden'' met haar, omdat ze ,,zo arrogant en vervelend'' was dat ze ,,nooit zou kunnen trouwen'', en trouwens, zo ging de minister verder, de hele staf van B92 bestaat sowieso uit ,,gevallen voor de psychiatrische kliniek''.

Het was een stapje te ver. Van Velimir Ilić is men in Servië veel gewend – beledigingen en dreigementen zijn niet ongewoon en de minister liegt als de beste, en het is een publiek geheim dat hij een drankprobleem heeft. Vorig jaar vroeg een journalist hem naar de plannen van een in Amerika wonende miljonair van Servische afkomst, Steve Bogdanović, om 100 miljoen dollar te investeren in Novi Sad. Ilić bevestigde al met Bogdanović te hebben gesproken en ook te weten waarin die zijn geld wilde investeren, een ziekenhuis onder andere. Prachtig, alleen: die hele Steve Bogdanović bestond niet, het was een 1 april-grap en Ilić liep er met open ogen in.

De uitval tegen de B92-journaliste leidde gisteren tot woedende reacties uit andere partijen, inclusief de coalitiepartners van Nieuw Servië in de regering. Zelfs president Tadić hekelde Ilić' ,,primitivisme en arrogantie''. Alom klonk gisteren de roep om Ilić' aftreden en de coalitiepartner G17 Plus riep op tot overleg, want ,,de grens moet worden getrokken'' en Servië moet weten ,,waar het heen wil''.

De enige partij die niks zei over Ilić' verbale uitglijder was de partij van premier Koštunica: de Democratische Partij van Servië (DSS) bleef muisstil. Er zal ook met de coalitie niets gebeuren, want niemand wil verkiezingen. Volgens recente peilingen zal maar één van de vier regerende partijen bij vervroegde verkiezingen – de DSS – überhaupt de kiesdrempel halen. De andere partijen zouden niet eens in het parlement terugkeren. Het is dus heel verstandig interne conflicten nog even onder het tapijt te werken.