Zaak Duits modehuis om quota

Het modebedrijf Gelco uit Gelsenkirchen heeft voor het constitutionele gerechtshof in Duitsland een klacht ingediend tegen de Europese quota voor Chinees textiel.

Gelco heeft 38.000 truien uit China laten komen die het niet mag invoeren. ,,De klacht bij het hof is echter een principezaak'', aldus topman Jürgen Richter. Volgens de Duitse krant Die Welt zou ook het Zweedse modebedrijf Hennes & Mauritz juridische actie tegen de textielquota overwegen, aldus Die Welt.

De quota zijn in juni na overleg tussen Europees Commissaris Mandelson (Handel) en de Chinese autoriteiten ingesteld voor tien soorten textiel. Maar nu al zijn de quota voor truien en broeken vol. Ruim 57 miljoen reeds geleverde truien en 14 miljoen broeken mogen de Europese Unie niet in, wat een strop betekent voor textielimporteurs en modezaken.

Duitsland, Nederland en een viertal andere (Noord-)Europese landen hebben zich bij Mandelson beklaagd over de quota, die bedoeld zijn om de (Zuid-)Europese textielindustrie te beschermen tegen het goedkope Chinese textiel.

Hetzelfde probleem speelt in de relatie tussen China en de Verenigde Staten. Vandaag komen delegaties van de twee landen in San Francisco bijeen om te werken aan een regeling voor de Chinese textielexport naar de VS.