Vakbond Z-Afrika laakt Zuma-proces

De Zuid-Afrikaanse vakbondsfederatie COSATU heeft president Thabo Mbeki gevraagd de corruptieaanklacht tegen voormalig vice-president Jacob Zuma in te trekken en hem in zijn ambt te herstellen. De vakbonden, die deel uitmaken van de Zuid-Afrikaanse regering, sturen aan op een confrontatie met de rechterlijke macht. ,,Het is duidelijk dat Zuma geen eerlijke rechtszaak te wachten staat'', zei de secretaris-generaal van COSATU gisteren.

Twee maanden geleden ontsloeg Mbeki zijn vice-president nadat een rechtbank de relatie tussen Zuma en zijn financieel adviseur Schabir Shaik als ,,algemeen corrupt'' had bestempeld. Shaik werd eerder tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens fraude en corruptie. In oktober moet Zuma zelf voorkomen.

De vakbonden beloofden gisteren massademonstraties voor het gerechtsgebouw als de aanklacht niet wordt ingetrokken. Sommige leden zeggen Zuid-Afrika zelfs ,,onbestuurbaar'' te willen maken, een term die verwijst naar de strijd tegen apartheid.

Tot zijn ontslag werd Zuma beschouwd als grote favoriet voor de opvolging van president Mbeki in 2009. De oproep tot eerherstel van Zuma heeft regeringspartij ANC in ernstige verlegenheid gebracht. ,,We zijn bezorgd en we moeten eens goed gaan praten'', zei de vice-secretaris-generaal van het ANC gisteren.

Twee maanden geleden spraken vakbondsleiders nog hun openlijke steun uit voor de door Mbeki aangewezen opvolger van Zuma, Phumzile Mlambo-Ngcuka. Ngucka lijkt echter niet de steun te hebben van de gewone man in de straat. Op een bijeenkomst vorige week in KwaZulu Natal floot een grote menigte van ANC-aanhangers Ngcuka uit en scandeerde die de naam van de ontslagen Zuma.