Top tien Engelse schilderijen

Geen Rembrandt, geen Bacon, maar wel Van Goghs Zonnebloemen en Het huwelijk van de Arnolfini van Jan van Eyck. Zij staan in de lijst van de tien populairste schilderijen van Engeland. Op initiatief van de BBC radio en The National Gallery in Londen heeft het Engelse publiek zich de afgelopen tijd kunnen uitspreken over hun favoriete doek uit een Engels museum. Het heeft geresulteerd in een shortlist van tien werken, allemaal goede bekenden van het Engelse kunstminnende publiek.

Andere buitenlanders op de lijst zijn Piero della Francesca met The Baptism of Christ by en Edouard Manet met De bar van de Folies-Bergère. De Engelse schilderijen op de lijst zijn The Fighting Temeraire van J.M.W. Turner, The Hay Wain van Jon Constable, The Last of England van Ford Madox Brown, A Rake's Progress van William Hogarth en The Reverend Robert Walker Skating on Duddingston Loch van Henry Raeburn. Het publiek koos ook voor Mr and Mrs Clark and Percy van David Hockney, waarop een vriend van Hockney staat, de overleden modeontwerper Ossie Clark, met zijn vrouw en hun kat Percy. Er staan geen jonge Britse kunstenaars op de lijst.

Tom Lubbock, kunstcriticus van de Engelse krant The Independent, vond de keuze van het Engelse volk wel representatief, maar niet spannend. Volgens Lubbock was lijst een afspiegeling van ,,hele goede smaak tot wansmaak. Zelfs Hare Majesteit de koningin zou een spannender lijst hebben samen gesteld.''

Kunstliefhebbers kunnen vanaf nu hun stem uitbrengen op een van de tien werken, op de website van het radioprogramma Today, en per sms. Op 5 september wordt het winnende schilderij live bekend gemaakt op de radio.