Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Rechtstreeks vanaf het Sail-terrein aan het IJ in Amsterdam gesprekken met onder anderen wethouder Laetitia Griffith en de voorzitter van de stichting Nederland Maritiem Land Niko Wijnolst. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova. Reportage over de veiligheid, bereikbaarheid en drukte van de parade van zeilschepen in Amsterdam. Verder aandacht voor de ontruimingen op de Strook van Gaza. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer: Perestroika kids. Eerste deel van een tweeluik over de gevolgen van de hervormingspolitiek van Michael Gorbatsjov, die het verval van het sovjetsysteem inluidde. Het gevolg was wild kapitalisme, maffia, corruptie, armoede, werkloosheid en veel ontspoorde jongeren. Canvas, 20.00-20.50u.

Karels keuze: Bird people. Zie tv-vooraf. Ned.2, 23.00-23.57u.

Bewogen leven: Southern Comfort. Transseksueel Robert Eads uit Georgia leeft met zijn nieuwe liefde toe naar het deelnemen aan de Southern Comfort-conferentie, het grootste congres voor transseksuelen in Noord-Amerika. Canvas, 22.25-23.50u.

SPORT

Voetbal. Verslag uit de Rotterdamse Kuip van de oefenwedstrijd tussen het Nederlands elftal en Duitsland. Met commentaar van Louis van Gaal en Hans van Breukelen. SBS6, 20.00-22.30u.

DRAMA

De enclave. Herhaling van de driedelige dramaserie van Willem van de Sande Bakhuyzen over de val van Srebrenica. Acht jaar na de val staan drie betrokkenen opnieuw tegenover elkaar: de Dutchbat-tolk, een sergeant van het Bosnisch-Servische leger en de toenmalige Nederlandse minister van Defensie. Ned.3, 22.45-23.43u.

KUNST

Close-up: Degas en de passie voor de dans (1834-1917). Herhaling uit maart van het portret van kunstenaar Edgar Degas. Hij geeft niet alleen de bewegingen van de danseressen met feilloze finesse weer, maar laat ook een ontroerend beeld zien van het leven achter de schermen van de balletschool. Ned.1, 23.30-0.25u.

FILM

Festen (Thomas Vinterberg, 1998, Den.). Zelfmoord, overspel, incest en nog een aantal kleinere verschrikkingen komen uit de kast op de zestigste verjaardag van een Deense hoteleigenaar. Alom bejubeld en bekroond, voortreffelijk geacteerd familiedrama dat mede dankzij de wendbare digitale Dogma-cameraatjes verfrissend realistisch lijkt. Ned.3, 20.08-22.00u.

The Shrink is in (Richard Benjamin, 2001, VS). Romantische relatiekomedie waarin Courteney Cox zich uitgeeft voor psychiater, een oogje heeft op David James Elliott en bewonderd wordt door David Arquette. RTL5, 20.30-22.10u.

The Man without a Past (Aki Kaurismäki, 2002, Finland/Dld/Fr). Ergens in de haven van Helsinki krabbelt een man overeind. Zijn hoofd zit in het verband en hij weet niets meer van zijn verleden. Daar begint zijn leven helemaal opnieuw, in een container in de haven, tussen de andere buiten-maatschappelijken van Finland. Waar in andere films aan zo'n gegeven een zware toon wordt meegegeven, is de doorgaans toch pessimistische Aki Kaurismäki er vrolijk van geworden. Canvas, 20.50-22.25u.

Gladiator (Rowdy Herrington, 1992, VS). Goed gemaakte genre-film van de lopende band. Zoon James Marshall van drankzuchtige John Heard levert zich uit aan louche bokspromotor Brian Dennehy en neemt het ten slotte op tegen slechte zwarten en corrupte blanken. RTL7, 23.30-1.20u.

RADIO

Kunststof. Televisiemaker bij IdtV Frank de Jonge praat over de real-lifeserie Vijf Sterren bij Talpa waarover vakjury en kijker beslissen of de eerste aflevering een serie wordt. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder anderen een gesprek met Heleen Heintjes, kostuumontwerpster voor film, theater en commercials en schrijver Sybren Polet over het tweede deel van zijn herinneringen Een geschreven leven. In het laatste uur het satirisch hoorspel Radio Bergeijk en aandacht voor de onlangs overleden zwarte country pionier Big Al Downing. 747AM, 20.02-23.00u.