Spooksprookje

Dat het in het Amerikaanse Zuiden soms niet pluis is, heeft al talloze filmmakers geïnspireerd. De natuur lijkt er soms tot leven te komen. Zie: Deliverance. Zie: The Night of the Hunter. Zie: Cape Fear. Ook David Gordon Green (1975) zag in de moerassen en bossen van Georgia een ideaal jachtterrein voor een familiedrama. Undertow is onvervalste `southern gothic', een spooksprookje over twee keer twee broers die in alles elkaars spiegelbeeld én tegenpool zijn. De plot, geïnspireerd op de Griekse mythe over veerman Charon, wordt voortgedreven doordat de jongste twee mét een schat op de vlucht moeten. Maar trouw aan wat hij in de titel belooft, laat Gordon Green vooral de onderstromen van deze stijlvol gefilmde suspense thriller zien. Met de schat als wisselgeld maken zijn jonge hoofdpersonen vooral een inwijdingstocht door.

Undertow. Regie: David Gordon Green. Met: Jamie Bell, Dermot Mulroney. In: Cinerama, Rotterdam.