Schoonmoeder

Jane Fonda is terug! Vijftien jaar na haar laatste rol in Stanley & Iris, en na haar scheiding van mediamagnaat Ted Turner, keert ze terug op het witte doek. Ook heeft ze net een autobiografie af (My Life So Far) die ze in oktober in Amsterdam komt presenteren. Hoeveel tieners die Monster-in-Law gaan bezoeken zouden haar kennen? Zij komen af op Jennifer Lopez in haar nieuwste romantische komedie. En hoeveel ouderen zouden naar Fonda gaan kijken in een film voor tieners? In de eerste scènes van Monster-in-Law wordt gespeeld met het imago van Fonda als politiek bewuste, sterke vrouw. Ze speelt talkshowhost Viola Fields, die na vele decennia wordt afgedankt voor een jong ding. Gefrustreerd interviewt ze in de televisiestudio een zangeresje à la Britney Spears. Die heeft geen benul van politiek en als ze op de vraag of ze wel eens heeft gehoord van de Roe versus Wade-case antwoordt dat ze geen bokswedstrijden volgt, vliegt Fields haar aan. Het is meteen de beste scène van de film. Fonda mag haar eigen imago voor schut zetten terwijl de film ondertussen a-politieke, leeghoofdige tieners bekritiseerd. Die scherpe randjes verdwijnen echter snel en de film verwordt tot een zoetsappige romantische komedie met vermoeiend veel grappen waarbij Fonda meer en meer decorum verliest.

Monster-in-Law. Regie: Robert Luketic. Met: Jane Fonda, Jennifer Lopez. In: 40 bioscopen.