Ritzege Italiaan Pozzato in Duitse ronde

De Italiaan Filippo Pozzato heeft de Belgische wielerploeg Quick Step het tweede succes op rij in de Ronde van Duitsland bezorgd. Na de zege van Bram Tankink in de openingsrit sprintte de Italiaan in de tweede etappe na 199 kilometer naar de overwinning. Hij versloeg de Duitser Jörg Jaksche met een banddikte verschil. Eind vorige maand moest er in Hamburg bij de HEW Classic ook een finishfoto aan te pas komen om Pozzato als winnaar aan te wijzen. Tankink behield de leiding in het algemeen klassement.

Jaksche trok in de slotfase van de rit de sprint aan en nam een voorsprong van circa vijftig meter. Hij leek op de zege af te stevenen, maar in de laatste meters kwam Pozzato opzetten. Tankink finishte op 1.44 van de ritwinnaar en had vandaag bij de start van de derde etappe nog dertien seconden voorsprong op zijn teamgenoot.

De renners deden in de tweede rit het middengebergte van het Beierse Woud aan. In de finale wachtte de groep twee klimmetjes boven de 1.000 meter. Op het vlakke gedeelte probeerde onder anderen Bram Schmitz te demarreren, maar hij kwam niet weg. Ook andere avonturiers werden vóór de eerste klim ingehaald. De favorieten voor de eindzege bleven met zo'n dertig man bij elkaar. Jaksche en Levi Leipheimer deden vergeefse pogingen weg te komen. In de afdaling van de laatste klim trachtte Jaksche opnieuw een gaatje te slaan, maar Pozzato was hem met zijn derde seizoenszege net te snel af.

Het prijzengeld van de Ronde van Italië ligt komend seizoen met 1,35 miljoen euro weer op het niveau van 2004. De organisatie heeft dit gisteren bekendgemaakt. De Giro is hiermee gezwicht voor de druk van de renners die dit jaar zware kritiek hadden op het inkrimpen van de prijzenpot. In de laatste editie fietsten de coureurs om 1,255 miljoen euro. In die Giro ontstonden ook problemen tussen de teams en de organisatie over het startgeld voor de ronde. Oorspronkelijk zou slechts 30.000 euro aan de ploegen worden uitbetaald, terwijl die het dubbele hadden geëist. Nadat er werd gedreigd met een boycot kwamen de Giro en de teams tot een compromis van 50.000 euro.

De Amerikaan Bobby Julich en de Duitser Jens Voigt hebben hun contract bij het Deense CSC verlengd. Beide renners hebben bijgetekend tot en met 2007. Komend seizoen zijn de twee ploeggenoten van Karsten Kroon, die door de ploeg van Bjarne Riis is aangetrokken. Julich won onlangs de Ronde van de Benelux. Voigt droeg dit jaar een dag de gele trui in de Tour.

De Italiaan Stefano Garzelli heeft gisteren de 85ste editie van de Tre Valli Varesine gewonnen. De courer van Liquigas bleef na een rit over 190 kilometer zijn landgenoten Lorenzo Bernucci en Damiano Cunego voor. Het is voor de 32-jarige Garzelli zijn eerste zege van het seizoen.