Rik Steijn

Rik Steijn (49), eigenaar van manege Stal Mansour in Schaarsbergen, heeft als eerste paardenhouder in Nederland de aparte boxen voor de dieren afgeschaft. Sinds afgelopen weekeind lopen zijn paarden zowel binnen als buiten in een open ruimte.

Een revolutie in paardenland?

,,Dat kan het worden. In Nederland zijn wij de eerste manege die de paarden los laat lopen. Maar in Duitsland hebben zeker al honderd maneges een bewegingsstal. Bij maneges is een permanente strijd tussen economische belangen en de belangen van het paard. Die wens een paard het beste te geven, slaat nog wel eens door. Natuurlijke waarden gaan dan verloren. Je ziet paarden die als kinderen worden vertroeteld. Met dekens om en sokken aan staan ze in de box. In samenspraak met een gedragsdeskundige van de Universiteit Utrecht hebben wij onze boxen afgebroken en gekozen voor een nieuwe huisvesting.''

Wat is de opzet van een bewegingsstal?

,,Van nature zijn paarden kuddedieren. Onze paarden zijn nu als groep gehuisvest op een terrein van 3.000 vierkante meter. In dit gebied bevindt zich een stuk bos, een drinkplek, een beschutte ruimte met stro om te liggen, een grote vlakte om te lopen, diverse hooi- en stro-eetpunten en een krachtvoerstation. De dieren moeten zelf hun voedsel bij elkaar scharrelen. Verdeeld over de dag krijgen de paarden twintig kleine porties krachtvoer en hebben ze de mogelijkheid om ook twintig keer per dag ruwvoer op te nemen. De computergestuurde voederbakken herkennen de paarden aan een chip die we onderhuids hebben aangebracht.''

En bloeien de paarden al op?

,,Manegepaarden staan nu vaak als een scootertje in de schuur. Één of twee uur per dag lopen ze door de manege en de rest van de tijd staan ze in een box. Ze vervelen zich te pletter en gaan daardoor neurotisch gedrag vertonen. Weven, kribbenbijten en lucht zuigen. In een bewegingsstal kunnen ze de hele dag paard zijn, lekker bezig met eten, drinken en sociale contacten hebben.''

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn.

,,Het welzijn van de paarden staat voorop. Maar laat ik eerlijk zijn. Er is ook economisch voordeel. Een bewegingsstal is minder arbeidsintensief. Vroeger waren elke dag twee mensen bezig met het uitmesten van de boxen. Ook het onderhoud aan gebouwen is beduidend minder. Diverse collega's hebben per mail al geïnformeerd naar ons concept.''

Maken de hengsten niet misbruik van de situatie door de merries voortdurend lastig te vallen?

,,We hebben alleen gecastreerde hengsten, die zijn allang van de hormonen af. Wel is er een ander nadeel aan een bewegingsstal. De hiërarchie in de groep moet bepaald worden. Af en toe wordt er fikse klap uitgedeeld en loopt er een dier met een schaaf- of bijtwond rond.''

    • Arjen Ribbens