Partner van KLM gedwongen tot verkoop

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines, dat onderdeel is van de alliantie Skyteam van Air France-KLM, heeft een dochterbedrijf verkocht om aan een bankroet te ontkomen. Delta heeft Atlantic Southeast Airlines voor 425 miljoen dollar (343 miljoen euro) overgedaan aan Skywest. Van het geld wordt 100 miljoen dollar besteed aan aflossing van schulden en de rest voor versterking van de liquiditeitspositie.

Delta Airlines is de Amerikaanse partner van Air France, maar na de overname van KLM door de Fransen heeft de Skyteam-luchtvaartalliantie van Air France-KLM er naast Delta ook de Amerikaanse partners Northwest Airlines en Continental bij gekregen.

De verkoop van Atlantic Southeast zorgde gisteren voor een koersherstel met bijna 20 procent tot 1,66 dollar. Aan het begin van dit jaar was het aandeel nog 7,30 dollar waard.

De Amerikaanse luchtvaartmarkt, de grootste ter wereld, heeft te lijden onder hoge brandstofkosten en felle concurrentie van de zogeheten lagekostenmaatschappijen die geen duur internationaal netwerk hoeven aanhouden, en zich via het aanbieden van bodemprijzen volledig op de Amerikaanse markt kunnen richten.

Luchtvaartmaatschappijen als United Airlines en US Airways hebben om die reden al eerder een beroep moeten doen op het zogeheten `chapter eleven' van de Amerikaanse faillissementswetgeving, vergelijkbaar met het Nederlandse uitstel van betaling. Delta probeert met de verkoop van Atlantic Southeast aan chapter eleven te voorkomen. De verkoop geeft Delta wat lucht omdat het nu weer wat kasgeld heeft.