Palestijnse troepen gemobiliseerd

De Palestijnse veiligheidsdiensten zijn in de Gazastrook massaal aanwezig om te voorkomen dat Palestijnse extremisten de Israëlische ontruiming bemoeilijken.

In de hele Gazastrook hebben Palestijnse groepen gisteren en vandaag naar aanleiding van de ontruiming van de joodse nederzettingen demonstraties georganiseerd om hun `overwinning' op Israël te vieren. In het Palestijnse vluchtelingenkamp in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook was er gisteren een grote betoging van aanhangers van de moslimfundamentalistische beweging Hamas die tot vlakbij de nederzetting Neve Dekalim optrokken.

Tot dusverre is het niet tot directe confrontaties met de Israëlische troepen of kolonisten gekomen. De Palestijnse veiligheidsdiensten hebben in opdracht van president Mahmoud Abbas posities ingenomen rond de 21 nederzettingen om te voorkomen dat extremisten door gewelddadige botsingen met het Israëlische leger de eenzijdige terugtrekking bemoeilijken. Het Palestijnse ministerie van Binnenlandse zaken heeft daartoe alle mankracht gemobiliseerd.

In het noorden van de Gazastrook is duidelijk een cordon van Palestijnse controleposten en wegversperringen te zien. Vlakbij Dugit bijvoorbeeld, in het noordwestelijke puntje van de strook, heeft het Palestijnse Nationale leger een tiental vooruitgeschoven posities ingenomen op alle toegangswegen. Bij de laatste post, 50 meter voor het Israëlische hek dat rond Dugit loopt, geeft een Palestijnse soldaat uitleg. ,,We hebben strikte orders om iedereen tegen te houden. Alleen een paar landbouwers die hier aardbeien en tomaten kweken mogen, als zij door ons begeleid worden, naar hun akkers rijden. En zelfs dat moet vooraf met de Israëlische soldaten gecoördineerd worden, anders schieten ze meteen.'' ,,Wij hebben hier alles onder controle'', verzekert de bevelvoerende officier.

Temidden van de velden en met plastic overtrokken kassen staat de zoveelste legertent. Zo'n 15 soldaten zijn hier gestationeerd. De zandweg die door lokale landbouwers wordt gebruikt is met een hoop zand geblokkeerd.

Abu Khalina is 41 en vader van 12 kinderen, de oudste 24, de jongste anderhalf jaar. Hij kweekt tomaten en aubergines, en zijn land ligt vlakbij Dugit. ,,Vijf jaar intifadah hebben het voor ons heel erg moeilijk gemaakt om te overleven. De belangrijkste reden daartoe is dat onze producten niet langer naar Israel of de Westelijke Jordaanoever konden, wegens de afsluiting van de Gazastrook, en dus alleen hier nog op de markt kwamen. Maar de mensen hier hebben geen geld, dus de prijs stortte in. En het Israëlische leger viel regelmatig met tanks het Palestijnse gebied binnen waarbij de kassen en landerijen erg veel te lijden hadden.''

Abu Khalina woont in Beit Lahia, op amper 700 meter van Dugit. ,,Mijn neven en buren bezitten grond die is ingepalmd door de kolonisten van Dugit. Sommigen onder hen willen desnoods met geweld de nu ontruimde nederzetting bezetten, en de anderen wachten vol ongeduld om hun bezittingen terug te krijgen.''

,,Ik hoop dat wij nu opnieuw een opening krijgen naar de Arabische wereld, maar voor wat betreft betere relaties met Israël ben ik pessimistisch. Zij willen geen vrede. Ze doen een kleine geste en stellen het voor alsof zij een ongelooflijke concessie doen. Ze zijn niet bereid tot echte, bindende vredesonderhandelingen met ons.''

    • Wilfried Bossier