Ontruiming van Gazastrook gestart

Ruim 14.000 militaire veteranen en politieagenten, onder wie een groot aantal vrouwen, zijn vandaag begonnen met de ontruiming van de Israëlische nederzettingen in de Gazastrook.

Soms met betraande ogen haalden soldaten en agenten in het hoofdplaatsje Neve Dekalim en de kleinere gemeenschappen Morag, Ganei Tal en Netzer Hazani de overwegend orthodoxe bewoners met zachte dwang uit hun huizen en synagoges.

Doordat grote aantallen families de afgelopen dagen uit eigen beweging zijn vertrokken verloopt de historische operatie volgens de Israëlische legercommandant, kolonel Zvi Israël, voorspoediger dan verwacht. Volgens een woordvoerder van premier Sharon kan de ontruiming binnen 48 uur voltooid zijn.

Het is voor het eerst dat Israël sinds 1967 bezette gebieden verlaat die door de Palestijnen worden opgeëist. Internationaal wordt de ontruiming van de nederzettingen in de strook van Gaza beschouwd als een eerste, concrete stap op weg naar de oprichting van een Palestijnse staat en hervatting van vredesonderhandelingen.

De Israëlische schrijver David Grossman noemde de ontruiming een trieste dag voor alle Israëliërs en ook premier Sharon liet weten tot ,,tranen toe geroerd'' te zijn. Leger en politie kwamen na het verstrijken van de deadline in vrijwel alle nederzettingen in actie.

Met bussen werden achtergebleven bewoners naar nieuwe adressen in Israël vervoerd.

Sommige grote families liepen huilend naar de bussen. Jonge demonstranten trachtten de ontruimingen vergeefs te blokkeren. Er werden tientallen arrestaties verricht, maar gewelddadige confrontaties bleven uit. Israëlische media maakte melding van een steekpartij, waarbij een agent licht gewond raakte. In Morag raakte een kolonist gewond toen hij zijn huis in brand wilde steken.

,,Het gaat tot nu toe goed, maar we zijn nog niet klaar'', aldus politiehoofdinspecteur Levie van de Elembrigade. Leger en politie lieten vandaag de nederzettingen aan het strand, waar zich enkele honderden demonstranten bevinden, en het radicale Kfar Darom nog ongemoeid. In Kfar Darom hebben bewoners zich verschanst in de synagoge. In Shirat Yam aan het strand hebben bewoners en radicale nieuwkomers hun wapens nog niet ingeleverd en dat geldt ook voor Kfar Darom. Aan Palestijnse zijde werd feest gevierd. De gevreesde Palestijnse mortieraanvallen zijn uitgebleven. De gebieden worden over enkele maanden, als alle huizen en synagoges zijn gesloopt, overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit.

Kosjere ontruiming

pagina 5