Noren vinden bod van Fugro te laag

Het bod van het Nederlandse bodemonderzoeksbureau Fugro op het Noorse seismologiebedrijf Exploration Resources (ER) is te laag. Dat hebben aandeelhouders van het Noorse bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Fugro maakte maandag bekend dat het 250 miljoen euro wil betalen voor het meetbedrijf, waarmee het sinds 2003 samenwerkt in een gezamenlijke onderneming. Het bod komt neer op 290 Noorse kroon (36,60 euro) per aandeel. De koers van het aandeel ER is sinds de beursintroductie in maart van dit jaar echter al gestegen tot 317,50 kroon (40 euro). De grootste aandeelhouder van Exploration Resources, die ruim 20 procent van de aandelen bezit, zei begin deze week wel akkoord te gaan met de overname.

De raad van commissarissen van Exploration Resources heeft zakenbank Carnegie, die de beursgang van het bedrijf begeleidde, opdracht gegeven om uit te kijken naar andere ,,strategische mogelijkheden'' en de waarde van het bedrijf vast te stellen. Carnegie in Oslo was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Analist Luuk van Beek van zakenbank Petercam denkt dat de houding van de aandeelhouders Fugro op termijn dwingt om het bod te verhogen als het bedrijf uit Leidschendam Exploration Resources echt wil hebben. ,,Anderzijds'', stelt Van Beek, ,,is het de vraag hoe lang de koers van het aandeel ER zo hoog blijft als er geen hoger bod komt.'' Van Beek verwacht dat Fugro voorlopig niets zal doen en afwacht of er een tegenbod komt.

ER, dat vooral metingen op zee verricht, had vorig jaar een omzet van 89 miljoen euro en maakte ruim 8 miljoen euro winst.

Fugro wilde vanmorgen niet reageren op de berichten uit Oslo, omdat het niet officieel op de hoogte is gesteld van eventuele bezwaren tegen het bod.