Nog meer fouten politie bij doden Braziliaan

De Londense politie heeft vorige maand meer fouten gemaakt bij het doodschieten van een onschuldige Braziliaan dan tot nu toe werd aangenomen. Uit politiedocumenten, die gisteren naar de tv-zender ITV lekten, blijkt dat de elektriciën Jean Charles de Menezes in tegenstelling tot eerdere berichten niet in grote haast het metrostation Stockwell is binnengegaan.

Evenmin was hij vooraf gemaand door politieagenten in burger om stil te blijven staan. Voor De Menezes werd doodgeschoten had een agent hem vastgepakt. De documenten zijn gebaseerd op verslagen van ooggetuigen en politieagenten.

De Menezes verliet op 22 juli 's ochtends zijn woning om naar zijn werk te gaan. De politieman die hem bij zijn huis in de gaten moest houden deed op dat moment zijn behoefte. Anders dan eerder bericht droeg De Menezes die ochtend geen dikke jas, maar een spijkerjasje.

De politie observeerde vervolgens wel hoe De Menezes even later de bus nam naar het metrostation, maar greep niet in. De politie beschouwde de Braziliaan in dat stadium wel als een verdachte die betrokken was bij de mislukte zelfmoordaanslagen van 21 juli. Volgens sommige Britse media werd hij aangezien voor Hussein Osman, een van de verdachten van `21 juli'.

Bij aankomst op het station Stockwell was De Menezes zich nog altijd van niets bewust. Anders dan eerder gemeld sprong hij niet over de tourniquet, maar ging op reguliere wijze naar binnen, pakte op zijn gemak een gratis ochtendkrant uit een bak en nam de roltrap naar beneden. Pas dichtbij het perron ging De Menezes rennen, wellicht om de trein te halen.

Hij stapte het metrotreinstel binnen en ging op een bankje zitten. Wat er daarna is gebeurd is nog niet geheel duidelijk. Wel blijkt uit de verklaring van een agent in burger, die in de uitgelekte documenten voorkomt, dat De Menezes weer opstond nadat er ,,politie!'' was geroepen. De agent pakte de Braziliaan daarop bij het bovenlijf vast. Pas daarna vuurden twee andere agenten ten minste zeven schoten af, gericht op het hoofd van De Menezes. Hij overleed ter plaatse.

De politie wil niet op de documenten ingaan omdat een onafhankelijk onderzoek naar het incident nog niet is afgerond. De Londense politiecommissaris Ian Blair heeft enige dagen na het voorval zijn verontschuldigingen aangeboden, toen bleek dat De Menezes niets met de mislukte aanslagen had te maken.

De advocate van de familie van De Menezes toont zich geschokt door de onthullingen. Ze noemt die ,,angstaanjagend''. ,,In wat voor samenleving leven we, waarin we verdachten kunnen executeren?''.