Ministerie wil nieuwe regels salarissen en declaraties KvK's

Het ministerie van Economische Zaken wil nieuwe regels voor de salarissen, declaraties en aanbestedingsopdrachten bij en van alle Kamers van Koophandel. Aanleiding is de situatie bij de Kamer van Koophandel Rijnland (Leiden en omstreken), waar de directeur en het dagelijks bestuur aftreden na commotie om declaratiegedrag van de directie.

Staatssecretaris Van Gennip (CDA) wil dat de koepelorganisatie van de Kamers vóór het eind van het jaar landelijk geldende regels opstelt. Dat zei een woordvoerder van het ministerie vandaag.

Uit een evaluatie van het ministerie over de Wet op de Kamers van Koophandel uit 1997 blijkt dat er nog steeds ,,vragen zijn over de huidige opzet en organisatie van de Kamers''. Iedere Kamer, het zijn er 21, is een zelfstandig bestuursorgaan dat zijn eigen beleid voert. Daar is de staatssecretaris volgens de woordvoerder ,,niet tevreden mee''.

De Kamers hebben drie wettelijke taken: het bijhouden van het handelsregister met gegevens van bedrijven, het voorlichten van bedrijven en het stimuleren van de regionale economie. In het verleden was er kritiek op de vaak weinig transparante bedrijfsvoering van Kamers, hun grote besturen (de Kamer Rijnland heeft 65 medewerkers en een algemeen bestuur van 32 leden) en de heffingen voor het bedrijfsleven, die van regio tot regio verschilden.