Millionaire

Tim Vanhamel heeft de goede papieren om het ver te schoppen. Hij speelde in de Belgische supergroepen Evil Superstars en dEUS, haalde met het debuut van zijn eigen groep Millionaire, Outside The Simian Flock, de nodige open doekjes en sloot vriendschap met Josh Homme. Maar of de gemiddelde popliefhebber blij moet zijn met die laatste connectie is de vraag. De voorman van Queens Of The Stone Age produceerde de nieuwe Millionaire-cd en maakte er een plaat van die volkomen dichtgemetseld lijkt, volgeplamuurd met allerlei geluiden en bij oppervlakkige beluistering volstrekt ondoordringbaar.

Wie beschikt over een goede conditie komt hier wel een hoop moois tegen. De grilligheid van de dEUS-school is bij Vanhamel in goede handen, maar wordt er door de uitputtende, volgepropte aanpak niet toegankelijker op. Toch valt de meeslepende kracht van bepaalde vervormde melodieflarden en het bezwerende karakter van sommige schijnbaar monotone passages niet te ontkennen. Hoe dit topzware ideeënspel live uitvalt, is dit weekend te zien bij het optreden van Millionaire op het Lowlands-festival.

Millionaire: Paradisiac (PIAS)

    • Jacob Haagsma