Makers `nepbom' Schiphol gezocht

De recherche van de Koninklijke Marechaussee zoekt de makers van een pakketje dat vorige week dinsdag is ontdekt op Schiphol. Een bron rond het onderzoek spreekt over een in elkaar geknutselde `nepbom'.

Het pakketje is ontdekt in een van de terminals van de luchthaven. De marechaussee ontkent dat er explosieven in zaten. Aan de vondst is geen ruchtbaarheid gegeven.

De marechaussee, belast met de veiligheid op de luchthaven, wil niets zeggen over de inhoud van het pakket en de precieze vindplaats. Een woordvoerder meldt desgevraagd enkel dat de recherche de vondst van een pakket onderzoekt, dat er geen explosieven in zaten en dat de omgeving een tijd lang is afgezet. ,,Wat er in het pakket zat, kan ik niet zeggen in het belang van het onderzoek'', aldus de woordvoerder.

Op Schiphol is de waakzaamheid van zowel reizigers als beveiligers verhoogd sinds de aanslagen in New York (september 2001), Madrid (maart 2004) en Londen (vorige maand). Dat leidt vaker tot vondsten en meldingen van verdachte pakketten. Daarbij gaat het meestal om vergeten bagage. In juni en juli zijn delen van de vertrekhal afgezet na de vondst van verdachte pakketten.

De marechaussee zegt terughoudend te zijn met het verspreiden van berichten over bommeldingen en verdachte pakketten. ,,We zitten midden in vakantietijd'', aldus de woordvoerder. ,,We weten dat één bericht over een bommelding de dag erna zes bommeldingen oplevert. Dus zijn we terughoudend, al wordt wel onderzoek gedaan. En als er echt iets aan de hand is, wordt wel actie ondernomen.''

In opdracht van minister Donner (Justitie, CDA) wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de veiligheid van Schiphol. De politie in Amsterdam zegt dat het korps sinds de terroristische aanslagen substantieel meer bommeldingen ontvangt.