Jaloers op koers C&W

Het Amerikaanse Cable & Wireless heeft zijn overname van het Britse telecomconcerm Energis als een transactie met alleen maar winnaars gepresenteerd, omdat er een voorziening is getroffen voor de banken en obligatiehouders die er bekaaid af dreigden te komen.

Dankzij de overeenkomst en de daardoor verwezenlijkte schaalvergroting verbetert Cable & Wireless zijn perspectieven in Groot-Brittannië. Toch delen veel hedge funds met Energis-obligaties niet in de feestvreugde. Sommige fondsen hebben zelfs tegen de fusie gestemd, maar het waren er niet genoeg om de transactie te blokkeren.

Vanwaar die weerzin? De hedge funds vinden dat zij oneerlijk worden behandeld, omdat zij minder geld voor hun stukken terugzien dan andere obligatiehouders.

Bovendien zal Cable & Wireless zeker profiteren van de transactie. Het concern betaalt tot zesmaal de verwachte winst voor Energis, slechts een kleine premie ten opzichte van de sector. En dat terwijl het grote synergievoordelen verwacht, die na belastingen zo'n 400 miljoen pond waard zijn. De potentie van de transactie heeft indruk gemaakt op beleggers: de marktwaarde van Cable & Wireless is, sinds de geruchten over de overname in juni de kop opstaken, met 15 procent gestegen.

Betekent dit dat de hedge funds nu het haasje zijn? Cable & Wireless heeft ze laten meeprofiteren van de stijging van zijn aandelenkoers via een derivaat dat 80 miljoen pond kan opleveren en voor een deel al in contanten wordt uitgekeerd. Daardoor kunnen de hedge funds uiteindelijk toch de volledige waarde van hun obligaties vergoed krijgen. Zelfs als het derivaat op een mislukking uitdraait, krijgen ze een gegarandeerde vergoeding van 80 pence per pond schuld. Dat levert hen grote winsten op. De Energis-obligaties werden eerder dit jaar voor 60 pence per pond schuld verhandeld, en sommige beleggers in langetermijn-obligaties hebben ze zelfs voor minder dan 50 pence gekocht.

Met andere woorden: velen kunnen binnen zes maanden een rendement van 33 procent boeken. Dat is behoorlijk goed in tijden waarin het lastig is aan goede premies te komen. Bovendien was het enige alternatief - van Thus - duidelijk minder aantrekkelijk. De hedge funds mogen dan jaloers zijn op de stijging van de aandelenkoers van Cable & Wireless, ze mogen zich door andermans succes niet blind laten maken voor hun eigen winst.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Verdin