Is er een andere dokter in de zaal?

De tijd begint te dringen voor Ahold. Over precies twee weken beleeft Hanno Ryöppönen zijn laatste werkdag als financieel bestuurder, en het supermarktconcern heeft nog geen nieuwe. De overstap van de Fin naar het papierconcern Stora Enso mag qua carrièreplanning misschien verrassend zijn – hij zit pas twee jaar bij Ahold – hij heeft wel een schappelijke opzegtermijn in acht genomen. Al eind mei meldde Ryöppönen zijn vertrek.

Kennelijk is het voor Nederlandse bedrijven lastig om financiële topmannen te vinden. Vastgoedfonds Corio kreeg maandag een opvolger voor de eind juni opgestapte John van Leeuwen. Tijdelijk, want Jan Docter is ad interim benoemd, voor zes maanden. Het is duidelijk een noodgreep van de commissarissen, want intussen verklaarde Corio op zoek te gaan naar een ,,geschikte kandidaat''.

De keuze voor Docter als tussenpenningmeester is om nóg een reden opmerkelijk. Hij was begin deze eeuw in belangrijke mate betrokken bij de bijna-ondergang van automatiseringsbedrijf Getronics. Een dure en mislukte overname in de VS zorgde voor een torenhoge schuldenlast. Die wilde Docter verlichten door een omstreden reddingsplan waarbij obligatiehouders hun leningen in aandelen konden omzetten. Maandenlang verzetten aandeelhouders zich. Beleggersvoorman Peter Paul de Vries rekende vrijdag in een column nog eens uit dat de koers onder Docters financieel bewind kelderde van 90 euro tot 77 eurocent. Geen cv, conludeerde hij, om gemakkelijk een functie te krijgen bij een Nederlands beursfonds.

De tientallen investeerders die vanaf 1999 miljoenen staken in het uitvinderbedrijf Unicate zullen dat beamen. Het bedrijf uit Naarden had een `driedimensionale authenticatiekaart' ontwikkeld die de streepjecode wel eens zou kunnen verdringen. Zou kunnen, want ondanks drie financieringsrondes redde Unicate het niet. Jan Docter was een van de commissarissen die in 2002 het licht uit mochten doen.

Het Havenbedrijf Rotterdam zei gisteren nog altijd op zoek te zijn naar een financieel directeur – een functie die nooit bestond bij het bedrijf waar vorig jaar een heftig financieel schandaal aan het licht kwam (RDM). Projectontwikkelaar AM ontsloeg in december Ton Beekman als financieel bestuurder en heeft überhaupt geen opvolger benoemd. Het bedrijf koos een andere route: in juli kondigde AM aan in onderhandeling te zijn over een overnamebod.

Voor Ton Beekman lonkt vast ook een nieuwe carrière. Hij was als directeur van de samenwerkende geldschieters eveneens betrokken bij de opkomst en ondergang van uitvindersbedrijf Unicate.

    • Philip de Witt Wijnen