`Irak' verstoort rust rond ranch president

Het stille protest van een Amerikaanse moeder wier zoon is omgekomen in Irak zorgt voor groeiende beroering rond de ranch van president Bush in Crawford in de staat Texas. President Bush geniet op zijn ranch van vijf weken vakantie, maar de strijd tussen voor- en tegenstanders van de oorlog is meeverhuisd.

Cindy Sheehan, afkomstig uit Californië, begon haar wake elf dagen geleden, op een veld langs de weg naar de boerderij. Ze weigert te vertrekken totdat Bush persoonlijk luistert naar haar oproep om de militairen uit Irak terug te trekken. Na de dood van haar 24-jarige zoon Casey vorig jaar raakte Sheehan ervan overtuigd dat de strijd van de Amerikanen in Irak moest stoppen. In 2004 sprak zij al eens met Bush, maar de aanhoudende opstand van Irakezen en ophef rond het misbruik van Iraakse gedetineerden hebben haar verontwaardiging doen opleven, aldus Sheehan. Bush heeft zijn medeleven met haar uitgesproken, maar gaf vooralsnog geen indicaties dat hij haar te woord zal staan.

Buurtbewoners krijgen er genoeg van dat bij elke vakantie van de president wel demonstranten opduiken. Nog niet eerder duurde een actie zo lang, was die zo dichtbij de ranch, en was er zoveel drukte. Een buurtbewoner die genoeg kreeg van het gekrioel van sympathisanten en tegenstanders loste maandag twee schoten in de lucht. Waarop een andere buur, die dichter bij de familie Bush woont, zijn land aanbood voor een nieuw kamp voor Sheehan. De tientallen anti-oorlogsactivisten die zich geleidelijk bij haar hebben aangesloten en de cameraploegen die hen volgen, verhuizen mee. Naar verwachting verplaatsen Sheehan en medestanders hun tenten en mobiele toiletten vandaag naar de nieuwe plek.

Sheehan, wier man vrijdag echtscheiding aanvroeg uit onvrede over haar actie, heeft honderden houten kruisen met namen van in Irak omgekomen Amerikanen in het gras gestoken. Maandagavond werd een vrouwelijke inwoner van Crawford gearresteerd omdat ze woedend de kruisen platstampte. Ook ondervond ze tegenstand van een andere moeder die een zoon heeft verloren in Irak. Zij protesteerde tegen de naam van haar zoon op een van de kruisen. Ze vindt het ,,anti-oorlogsmonument'' ongepast. ,,Derek zou niet op die manier herdacht willen worden'', zei ze gisteren.