Gena Rowlands

De Amerikaanse actrice Gena Rowlands schitterde in de films van John Cassavetes. Nu is ze te zien in de horrorfilm `The Skeleton Key'.

De Amerikaanse actrice Gena Rowlands was van 1954 tot zijn dood in 1989 getrouwd met de Amerikaanse regisseur John Cassavetes, de peetvader van de Amerikaanse onafhankelijke film. Ze wordt vooral gekoesterd om de rollen die ze in de films van Cassavetes vervulde. En terecht: in zijn films, in A Child is Waiting (1963), Faces (1968), Minnie & Moskowitz (1971), A Woman Under the Influence (1974), Gloria (1980) en Love Streams (1984) speelde ze vrouwen die je zomaar op straat zou kunnen tegenkomen, maar in de bioscoop niet zo vaak ziet. Voor een deel lag dat aan het soort vrouwen dat ze speelde. `Why does anyone want to see a picture about a crazy middle-aged dame?' vroeg ook Rowlands zich af voor ze A Woman Under the Influence (1974) maakte. Voor een deel kwam het door de manier waarop zo'n vrouw werd neergezet. Rowlands vrouwen ontsnappen in de films van Cassavetes altijd aan het steno van de stereotypie. Een gevolg van die aanpak is wel dat het de films gedateerder maakt dan Hollywoodproducties uit dezelfde tijd. Mensen verouderen sneller dan mythes.

Of Rowlands in de films van Cassavetes vooral schitterde dankzij hem of dankzij haar is een vraag die niet beantwoord kan worden. Een voorbeeld: In Gloria (1980) speelde ze een conventioneler personage dan in zijn meeste films, maar door haar spel trekt ze het personage weer boven de conventie uit. Aan de andere kant staat Cassavetes er juist om bekend dat hij zo'n goede regisseur van acteurs was.

Virginia Catherine Rowlands werd op 19 juni 1930 geboren in een klein dorp in Wisconsin. Haar moeder was kunstenaar. Haar vader politicus. ,,Ik was een beige, dociel schepsel en ik ben er zeker van dat mijn glamoureuze ouders wel eens naar me keken en dachten `o jee'.'' zei ze eens in een interview. Later groeide ze uit tot een vrouw die de glamour van Hollwood met gemak had kunnen dragen. Ze koos voor Cassavetes. ,,Ik wilde zo graag actrice worden, dat ik dacht: ik ga het zonder liefde stellen. Want in die tijd moest je nog alles opgeven als je trouwde.'' Toen kwam ze op de gang van de toneelschool Cassavetes tegen. ,,Ik dacht: Nee, nee, nee. Dit is precies wat ik niet wil.''

De samenwerking tussen Rowlands en Cassavetes die meestal met hetzelfde kleine groepje acteurs werkte, is inmiddels zelf een mythe geworden. Beiden speelden vooral in films van anderen om geld te verdienen voor hun eigen producties. Hun huis in Los Angeles fungeerde vaak als studio. Volgens zoon Nick, een van de vier kinderen van het echtpaar, werd er vaak in zijn slaapkamer gemonteerd. Na de dood van Cassavetes bleef Rowlands zo gehecht aan deze werkwijze dat ze hem heeft voortgezet met die zoon. Ze speelde een belangrijke rol in bijna al zijn films, waaronder Unhook the Stars (1996), She's So Lovely (1997) en The Notebook (2004). Maar het resultaat is tot nu toe minder dan haar werk met zijn vader.

    • Bianca Stigter