Eten in Londen is dure zaak

De Britse economie mag minder soepel draaien dan de afgelopen jaren, in de duurste restaurants van Londen is daar niets van te merken. In de vier duurste etablissementen ter stede betalen klanten minimaal 100 pond (147 euro) per persoon voor een standaard menu, zo meldt de nieuwste uitgave van de restaurantgids Harden's.

Een verslaggeefster van het dagblad The Guardian nam de proef op de som in Umu, een van de vier duurste, gevestigd in de chique wijk Mayfair. Ze bestelde een Japans kaiseki-menu van tien gangen met onder meer tonijnbuik, groene thee-tofu en een kwartelei. Het kwam haar op 200 pond (294 euro) te staan. Ze had toen noch sake, wijn of zelfs maar water aangeraakt. Maar voor dergelijke prijzen krijgt de klant dan ook wel voedsel dat is bereid in water dat speciaal uit Japan is overgevlogen.

Volgens Harden's gids stijgen de prijzen in de toprestaurants veel sneller dan de inflatie. Een teken van de bloei in de sector is het feit dat vorig jaar 142 nieuwe eetgelegenheden hun deuren openden, negen meer dan het jaar daarvoor. Het aantal restaurants dat moest sluiten is juist afgenomen: de afgelopen 12 maanden 67 tegen 82 in het voorgaande jaar.

Een aanzienlijk deel van de clientèle van de duurste restaurants bestaat uit jonge bankiers uit de Londense City.

Het is overigens niet helemaal onbegrijpelijk dat sommige restaurants hoge tarieven hanteren. Sketch, dat ook tot het illustere viertal behoort en inmiddels een Michelin-ster heeft, opende in 2002 zijn deuren na investeringen van 11 miljoen pond.

Een troost voor iets minder bedeelden die toch van lekker eten houden, is dat Harden's voor de negende keer in successie het restaurant van topkok Gordon Ramsay in Chelsea als het beste van Londen aanwees. Als enige in de hoofdstad telt dit drie Michelin-sterren. Hoewel ook hier de prijzen hoog zijn, ligt het standaardmenu er nog onder de 100 pond.