Bij aanslagen in Bagdad 43 doden

Zeker 43 mensen zijn vanochtend om het leven gekomen en meer dan 70 gewond bij drie gecoördineerde bomaanslagen bij een busstation en een ziekenhuis in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Het was de dodelijkste serie aanslagen in Bagdad sinds weken.

Een zelfmoordterrorist liet zijn auto ontploffen bij het Al-Nahda busstation, waar bussen tijdens het spitsuur in de file stonden om passagiers op te pikken. Ongeveer tegelijkertijd werd een tweede met explosieven volgeladen auto, die bij het busstation stond geparkeerd, tot ontploffing gebracht. Ruim een half uur later liet een tweede zelfmoordterrorist zijn auto ontploffen bij het Al-Kindi ziekenhuis, waar veel gewonden van de aanslag bij het busstation werden binnengebracht.

Volgens een politiewoordvoerder was de aanslag bij het busstation met name gericht tegen bussen die de shi'itische steden Amara en Basra als bestemming hadden. De opstandelingen en terroristen in Irak zijn overwegend sunnitisch. Zij kiezen vaak shi'ieten als doelwit.

De Britse krant The Independent meldde vandaag dat vorige maand de lijken van 1.100 gedode burgers zijn geregistreerd bij het lijkenhuis van Bagdad. Dat is het hoogste aantal in zijn geschiedenis. In de maanden juli van 1997, 1998 en 1999 werden er steeds minder dan 200 lijken geregistreerd.

In Noord-Irak werden vandaag zes Iraakse soldaten doodgeschoten door opstandelingen die hun auto met automatische wapens onder vuur namen. De aanval had plaats bij de stad Hawija. in de buurt van de oliestad Kirkuk. Duizenden Iraakse militairen en politiemannen zijn door rebellen gedood sinds de omverwerping van het regime van Saddam Hussein in maart 2003. Een aanzienlijk deel van de Iraakse veiligheidsdiensten is nauwelijks opgeleid en is niet in staat zich tegen de opstandelingen te verdedigen.

De aanslagen in Bagdad hadden plaats vlak voor de onderhandelingen werden hervat tussen vertegenwoordigers van Iraks shi'itische, Koerdische en sunnitische gemeenschap over de inhoud van de nieuwe grondwet. Het Iraakse parlement heeft de grondwetgevende commissies maandag een week extra de tijd gegeven om tot overeenstemming te komen. Volgens de tijdelijke grondwet had het nieuwe document 15 augustus klaar moeten zijn. Er bestaat echter op diverse wezenlijke punten – de rol van de islam en de positie van vrouwen, federalisme – nog verschil van mening.