Beierse jongensliefde

Naar verluidt is de plot van de Duitse film Summersturm gebaseerd op de ervaringen van de jonge regisseur Marco Kreuzpaintner, en je zou hem willen engageren om je eigen herinneringen te restylen. Want het kan haast niet anders of in de film is alles beter dan het echt was: de landschappen ongerepter, de zonsondergangen feeërieker, de jongens mooier en de emoties gepaster. Summersturm won de publieksprijs op het filmfestival van München, een van de belangrijkste festivals van Duitsland, en wordt daar ook ingezet op scholen als lesmateriaal.

Summersturm, de tweede speelfilm van Kreuzpaintner (Rosenheim, 1977) speelt zich af tijdens een roeikamp voor jongeren in Beieren, waar teams uit heel Duitsland het tegen elkaar opnemen. Het team uit Berlijn is gevuld met een scala aan homoseksuele stereotypes waar de Village People jaloers op zou kunnen zijn. Hoofdpersoon is Tobi, een jongen uit het Beierse team die langzaam beseft dat hij verliefd is op zijn beste vriend.

Summersturm is zo ernstig als camp maar zijn kan. De gevoelens zijn zo cliché dat ze wel echt lijken. Het gesmacht van Tobi naar Achim, de blik in de ogen van het meisje als ze eindelijk beseft dat de jongen waar ze verliefd op is niet van meisjes houdt, de als vanzelfsprekend gebrachte stelling dat het voor een populaire jongen veel moeilijker is om toe te geven dat hij homo is dan voor een buitenbeentje dat toch niet zoveel te verliezen heeft. Tijdens de storm uit de titel komen alle opgekropte gevoelens naar buiten. Was dat maar altijd zo.

Summer Storm (Summerstorm). Regie: Marco Kreuzpaintner. Met: Robert Stadlober. In: 7 bioscopen.

    • Bianca Stigter