Australische overheid stapt uit Telstra

De Australische overheid gaat haar meerderheidsbelang verkopen in Telstra, het grootste telecommunicatiebedrijf van het land. Dat heeft minister-president John Howard vandaag bekendgemaakt.

De privatisering zorgde de afgelopen weken voor politieke onrust in Australië. Howards coalitiegenoot, de Nationale Partij, wilde zekerheid dat Telstra de telecommunicatiediensten op het platteland zal gaan verbeteren. De Nationale Partij heeft veel steun buiten de grote steden.

Om zijn coalitiegenoten tegemoet te komen en zijn lang gekoesterde wens voor privatisering te verwezenlijken beloofde Howard dat de overheid 3 miljard Australische dollar (1,87 miljard euro) opzijzet om de telecommunicatiediensten buiten de grote Australische steden te verbeteren.

De staat bezit nu nog 51,8 procent van Telstra's aandelen. Deze zijn volgens analisten 30 miljard Australische dollar (18,7 miljard euro) waard. Ter vergelijking, het Nederlandse KPN is in totaal circa 17 miljard euro waard. De overheid heeft nog een belang van 15 procent in KPN. Door de verkoop kan de Howard-regering de stijgende sociale lasten als gevolg van een vergrijzende bevolking opvangen en tevens de beloften waarmaken om belastingen te verlagen.

Telstra's nieuwe directeur, de Amerikaan Sol Trujillo, pleitte vorige week nog voor een overheidsinjectie van 5 miljard dollar om de regionale investeringen in de telecommunicatiediensten mogelijk te maken. Hij kreeg echter 2 miljard minder.

Trujillo wilde ook dat de regering in Canberra het mes zette in de talrijke regels waaraan Telstra zich moet houden. Volgens de Amerikaan horen die thuis in de vorige eeuw. Trujillo kreeg ook op dit punt niet zijn zin, want Howard kondigde vandaag juist een nieuwe reeks regels aan die moet zorgen voor goede telecommunicatievoorzieningen op het platteland.

Telstra's grootste concurrent Optus juicht de aanstaande verkoop toe en hoopt dat er aan de bevoorrechte positie van Telstra snel een einde komt. Daarmee is de Australische consument gediend, zegt Optus, omdat het bedrijf vaak niet of alleen tegen een veel te hoge prijs gebruik mag maken van Telstra's infrastructuur die met overheidssubsidie is aangelegd.

Optus wil dat het een deel van de overheidsinjectie van 3 miljard Australische dollar mag gebruiken om diensten aan te bieden die zonder steun niet rendabel zijn.

De aandelenverkoop zal volgend jaar plaatsvinden.

    • Hans van Kregten