Accijns benzine wordt bevroren

De accijns op benzine en diesel, die nu 67 cent per liter bedraagt, gaat volgend jaar niet verder omhoog. Bronnen rond het kabinet melden dat dit gisteren besloten is tijdens de begrotingsonderhandelingen.

Het bevriezen van de brandstofaccijns is een van de maatregelen waarmee het kabinet de koopkracht van burgers wil verbeteren. Over andere maatregelen, zoals een extra verhoging van de nieuwe zorgtoeslag, wordt nog onderhandeld.

De prijs van benzine is in een jaar tijd (tussen juni vorig jaar en juni dit jaar) met 10 procent gestegen, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend. Gisteren kostte een liter loodvrije benzine bij marktleider Shell 1,439 euro. De prijzen schieten bijna dagelijks omhoog. De accijns op brandstoffen wordt normaal gesproken elk jaar met één of twee cent verhoogd, maar volgend jaar dus niet.

Vorige week werd bekend dat het kabinet extra aardgasbaten verwacht, waaruit extra uitgaven kunnen worden gedaan van naar verwachting 1,5 miljard euro. Ook komt er extra geld vrij om de staatsschuld af te lossen. Daarnaast kan de overheid hogere belastinginkomsten tegemoetzien, als gevolg van de aantrekkende economie.

Volgens bronnen rond het kabinet is ongeveer 1 miljard euro nodig om de koopkracht van de burgers te repareren. Deze week en komende week vergadert de ministerraad elke dag over de besteding van de meevallers. Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) wees er gisteren op dat er over de besteding van de aardgasbaten al afspraken zijn gemaakt in het regeerakkoord. Het geld moet worden gebruikt voor het Fonds Economische Structuurversterking (FES) en voor verlaging van de staatsschuld.

Ook Kamerlid De Nerée tot Babberich (CDA) zegt dat de extra aardgasbaten ,,niet verjubeld'' moeten worden. Hij verwacht echter dat er door de aantrekkende economie voldoende extra geld beschikbaar komt om de koopkracht te repareren. Kamerlid Blok (VVD) sluit zich hierbij aan. Bakker (D66) denkt wel dat er mogelijkheden zijn om indirect een deel van de extra aardgasbaten te gebruiken, maar niet het geld uit het FES.