Zege Tankink in Duitsland

Bram Tankink heeft gisteren de eerste etappe van de Ronde van Duitsland op zijn naam geschreven. Voor de 26-jarige renner van Quick Step betekende dit de eerste zege als prof. ,,Dit is ongelofelijk, echt geweldig. Hier moet ik nog even van bijkomen'', jubelde Tankink, die eerder deze maand zegevierde in het profcriterium in Maastricht. ,,Dit is het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt.''

In de laatste kilometers dreigde het nog even mis te gaan. Vlak nadat Tankink was weggereden bij zijn medevluchters, de Oostenrijker Bernhard Eisel en de Spanjaard Juan Cobo, ging hij onderuit op het natte en glibberige wegdek van de plaatselijke ronde. Hij kon razendsnel weer op zijn fiets klimmen en wist daarna zijn voorsprong nog verder te vergroten. ,,Toen ik viel heb ik echt wel gevloekt, maar de adrenaline hield me op de been.''

In de openingsrit van de Ronde van Duitsland toonde Tankink gisteren aan dat hij in een uitstekende vorm verkeert. In de striemende regen ging hij aanvankelijk met Pieter Weening op avontuur. ,,Plots was hij weg en kreeg ik twee anderen naast mij'', zei Tankink. ,,Ik heb goed gedoseerd, heb me rustig gehouden en was vooral verrast dat ik zo sterk zat. Ik hou van dit weer, dus die regen deed me niets.''

Vijftien kilometer voor de finish had Tankink ondanks de zware omstandigheden nog voldoende over. Hij reed weg bij Eisel en Cobo en liet zich ondanks zijn val niet meer achterhalen. Naast zijn ritzege wachtte hem als beloning ook de leiderstrui en de leidende positie in het bergklassement.

,,Eindelijk komt het eruit'', zei ploegmanager Patrick Lefevere na afloop over tankink. ,,Tankink nam het in zijn eerste jaren in onze ploeg niet zo nauw met zijn beroepsernst. Talent zat, maar te weinig werkkracht. Hij wist dat dit zijn laatste seizoen zou worden als er geen beterschap kwam. Maar die is er de voorbije maanden ruimschoots gekomen. Sinds dit jaar is Bram een gewaardeerde en hardwerkende helper binnen de ploeg. Nu wordt hij zelf eindelijk een keer beloond.''