Voetballer, rebel, presidentschap gewild in Liberia

De campagne voor de eerste verkiezingen in Liberia sinds het eind van de burgeroorlog zijn gisteren begonnen met een bont gezelschap aan presidentskandidaten. Onder de 22 aspirant-regeringsleiders zijn twee voormalige rebellenleiders, een oud-topvrouw van de Wereldbank en een zetbaas van de verdreven president Charles Taylor. Grote favoriet is de 38-jarige oud-voetbalvedette George Weah die in 1998 werd gekozen tot Afrikaanse voetballer van de eeuw.

De nationale verkiezingscommissie verwierp afgelopen weekend een protest tegen de kandidaatstelling van Weah omdat hij de Franse nationaliteit zou hebben gekregen toen hij in de jaren negentig voor Paris Saint-Germain speelde. Tegenkandidaten proberen de oud-international en oud-coach van het Liberiaanse elftal zwart te maken door te wijzen op zijn onervarenheid in de politiek. Maar de oud-sterspeler van AS Monaco en AC Milan is immens populair bij het grote publiek, vooral bij jongeren die hem als rolmodel zien. Hij is tijdens tien jaar burgeroorlog in Liberia nooit gelieerd geweest aan een van de strijdende partijen. Pas na het vertrek van president Taylor die hem in 2002 had bedreigd, durfde Weah begin vorig jaar weer terug te keren naar zijn land. Weah was ambassadeur van het VN-kinderfonds Unicef.

De verkiezingen van 11 oktober vormen het sluitstuk van het vredesproces dat twee jaar geleden is begonnen met de verdrijving van president Taylor door de rebellenbeweging LURD die de hoofdstad Monrovia had omsingeld. Sindsdien wordt het land geregeerd door een overgangsbewind onder leiding van Gyude Bryant die niet aan de presidentsverkiezingen mag meedoen. Oud-president Taylor leeft in ballingschap in Nigeria.

Veel kandidaten voor het presidentschap hebben hun handen vuil gemaakt tijdens de burgeroorlog die aan 250.000 mensen het leven heeft gekost. De leider van de rebellengroep LURD, Sekou Conneh, is kandidaat namens de Progress Democratic Party. Alhaji Kromah, leider van een andere rebellenbeweging, heeft zich ook verkiesbaar gesteld. Verder doet oud-minister Roland Massaquoi mee namens de vroegere partij van Taylor, de National Patriotic Party. De belangrijkste rivaal van Weah is waarschijnlijk oud-minister en oud-Wereldbank-functionaris Ellen Johnson-Sirleaf.

Ook voor het vice-presidentschap hebben zich 22 mensen kandidaat gesteld. Verder dingen 512 mensen naar de 64 zetels in de Liberaanse Tweede Kamer. Voor de 30 zetels in de Eerste Kamer hebben zich 206 kandidaten gemeld.