VHS verlaat de beurs maandag

Vastgoedbedrijf VHS wil volgende week zijn beursnotering beëindigen. Komende maandag zal voor het laatst handel mogelijk zijn in de aandelen van het beleggingsfonds uit Wassenaar.

Het vertrek van het beleggingsfonds is het sluitstuk van een hoogopgelopen conflict tussen VHS-topman Ed Maas en de Autoriteit Financiële Markten. De vastgoedbaas besloot twee maanden geleden met een openbaar bod VHS van de beurs te halen nadat de toezichthouder zijn betrouwbaarheid in twijfel had getrokken. Maas vreesde door de toezichthouder te worden gedwongen om zijn functie bij VHS neer te leggen.

VHS kondigde vanochtend aan dat het een officieel verzoek heeft ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten om zijn vergunning als beleggingsinstelling in te trekken. Een woordvoerder van de toezichthouder zei vanochtend dat de beantwoording van zo'n verzoek slechts een formaliteit is. Met beursorganisatie Euronext is al afgestemd dat komende maandag tot 17.30 uur voor het laatst in het aandeel VHS kan worden gehandeld.

Door het op 2 juni uitgebrachte bod van 22 euro per aandeel heeft Maas meer dan 95 procent van de aandelen in VHS bemachtigd. Hij zal nu een uitkoopprocedure starten bij de ondernemingskamer van het gerechtshof te Amsterdam. Op die manier kunnen de achtergebleven aandeelhouders gedwongen worden hun stukken tegen het bod van 22 euro per aandeel aan te bieden.

Directe aanleiding voor het conflict tussen Maas en de AFM is de handel van de directievoorzitter in aandelen VHS. In 2002 en 2003 zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan koersmanipulatie en handel met voorkennis in aandelen van het vastgoedbeleggingsconcern. De toezichthouder deed aangifte tegen Maas en het openbaar ministerie heeft de zaak op dit moment in onderzoek. Justitie heeft het onderzoek hiernaar onlangs uitgebreid en invallen gedaan bij Staal Bankiers, de toenmalige huisbankier van Maas. Staal, onderdeel van het financiële conglomeraat Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Zilveren Kruis), zette eerder deze maand een medewerker op non-actief omdat hij in 2002 effectentransacties zou hebben ,,geregisseerd'' met de vastgoedhandelaar. Staal ontsloeg al eerder medewerkers in deze affaire.