Uitbreiding gasopslag in Rotterdam

Oliebedrijf Petroplus gaat een terminal voor vloeibaar gas bouwen in de Rotterdamse Europoort. Tankopslagbedrijf Vopak en gasleverancier Gasunie willen zo'n terminal bouwen op de Maasvlakte.

Dat hebben de concerns vandaag bekendgemaakt. Volgens de woordvoerster van Petroplus gaat het bedrijf 400 miljoen euro besteden aan een terminal die in 2009 moet worden geopend. De bouw begint ,,eind 2006, begin 2007''. Zij zegt dat Petroplus hoopt ,,de komende maanden'' bekend te kunnen maken wie de terminal gaat bouwen. Petroplus is in april overgenomen door het Amerikaanse investeringsgroep Carlyle.

Vopak en Gasunie hopen in 2007 met de bouw van de terminal te kunnen beginnen. Deze moet in 2010 operationeel zijn. Volgens een woordvoerder wordt de investering geraamd op ,,300 tot 400 miljoen euro''. Hij zegt dat nog niet bekend is welk aannemersbedrijf voor de bouw zal worden ingehuurd.

Vloeibaar gas (LNG, liquid natural gas) neemt ongeveer zeshonderd keer minder volume in dan aardgas, waardoor het geschikt is voor vervoer over grote afstand en minder opslagruimte vereist dan aardgas. Het gas wordt voor transport vloeibaar gemaakt door afkoeling. Na aankomst wordt het opgewarmd en via het gasnet verder gedistribueerd. Door de relatief efficiënte transportmogelijkheden wordt vloeibaar gas beschouwd als mogelijk alternatief voor de steeds duurder wordende olie.

De installatie van Petroplus moet een opslagcapaciteit krijgen van 6 miljard kubieke meter. Dat is ongeveer 12 procent van het totale Nederlandse verbruik. Het gas wordt geïmporteerd en is alleen bestemd voor de Nederlandse markt. Vopak en Gasunie streven naar een capaciteit van 6,8 miljard kubieke meter, ruim 15 procent van het Nederlandse gasverbruik.

Vopak en Gasunie kunnen voor de distributie van het gas gebruik maken van de bestaande pijpleidingen van Gasunie, dat voor de helft eigendom is van de staat en voor de helft van energiebedrijven Shell en ExxonMobil. Petroplus verklaart ,,met vijf binnen- en buitenlandse bedrijven'' in gesprek te zijn over de ontwikkeling van haar project voor vloeibaar gas, waaronder de distributie ervan in Nederland.