Tijgertje voor maar 1500 euro

Illegale handel via internet is een rechtstreekse bedreiging voor beschermde diersoorten. Dat concludeert de IFAW, de International Federation of Animal Wildlife, na een zoektocht langs verschillende Engelstalige veilingsites.

Een tijgerwelpje van twee weken (1500 dollar) of een twee jaar oude giraf voor 14.000 euro. Wie op zoek is naar een exotische diersoort, kan zijn slag snel slaan via internet. De IFAW onderzocht honderd websites die samen 9.000 dieren en dierproducten verkochten. De meeste aanbiedingen betroffen beschermde diersoorten.

Op verschillende grote veilingsites, waaronder eBay maar ook gespecialiseerde dierenveilingen als wildanimalworld.com, vonden IFAW-onderzoekers onder meer een levende gorilla, een Siberische tijger en vier jonge chimpansees.

70 procent van dieren die werden aangeboden, stond op de zogeheten CITES-lijst. De Convention of international trade is een verzameling van alle dier- en plantensoorten die door de internationale gemeenschap beschermd worden. Behalve in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten vond IFAW ook aanbieders van beschermde diersoorten in Duitsland, Israël en India.

Niet alleen exotische dieren worden vaak via internet verhandeld. Op eBay was een opgezette ijsbeer te koop voor 300 euro en ook illegale bijproducten zijn populair, zoals ivoor, shahtoosh (`koningswol') van de zeldzame Tibetaanse antilope en lichaamsdelen van leeuwen, tijgers, neushoorns en schildpadden.

IFAW zegt met het onderzoek – Caught in the Web – nog maar het topje van de ijsberg gevonden te hebben en pleit voor strengere internationale regelgeving. In Groot-Brittannië wordt handel in wild al vaak gerekend tot de zware georganiseerde criminaliteit.

De handel in wild is uitermate winstgevend, bevestigt een woordvoerder van Dierenbescherming Nederland. ,,Vergelijk het maar met de drugs- en wapenhandel.'' Internet maakt de handel in exotische diersoorten extra makkelijk. Op het web vinden koper en geïnteresseerde elkaar snel en ze blijven relatief anoniem.

Aankopen mag dan relatief eenvoudig zijn, hoe de producten vervolgens op hun bestemming komen is een tweede. Kleine dieren worden soms per post verstuurd. ,,Maar een giraf smokkel je niet even mee op Schiphol'', aldus de zegsman van de Dierenbescherming.

IFAW Nederland wil komend najaar een soortgelijk onderzoek in Nederland houden, laat een woordvoerster weten.