Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over kinderen van illegalen in Nederland en de vraag of zij recht op financiële steun van de Nederlandse staat hebben. Volgens de koppelingswet hebben hun ouders het niet, maar in het ook door Nederland ondertekende VN-verdrag voor de rechten van het kind staat dat kinderen van illegalen dit recht wel hebben. Kinderen hebben volgens dit verdrag recht op kleding, voedsel en een dak boven hun hoofd. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Beelden uit IJmuiden met betrekking tot het nautisch evenement Sail en een reportage over de ontruiming van de Strook van Gaza. Ned.3, 22.33-23.03u.

Sail in. Rechtstreeks verslag van het Amsterdamse evenement met oude en nieuwe zeilschepen. Morgen, Ned.2, 11.10-17.00u.

DOCUMENTAIRE

Light fantastic: Let there be light. Eerste aflevering van een vierluik over de menselijke fascinatie voor licht. Religie en filosofie speelden een grote rol bij de wetenschappelijke pogingen alle aspecten van licht te doorgronden. BBC2, 20.00-21.00u.

Terzake zomer: Ontsnapt uit Noord-Korea. Veel Noord-Koreanen die naar China vluchten worden daar aangehouden en teruggestuurd. Terug in hun land worden ze zwaar gestraft voor hun vlucht. Sommigen hebben geluk. Een groep mensenrechtenactivisten helpt hen via een netwerk van vluchthuizen en ontsnappingsroutes. Canvas, 20.00-20.50u.

Andere tijden. Herhaling van de uitzending Drees en Indonesië uit oktober van het vorig jaar over de 100.000 militairen die de Nederlandse regering, direct na de oorlog, naar Indonesië stuurde om het onafhankelijkheidsstreven van de bevolking in de kiem te smoren. Ned.3, 20.55-21.30u.

Koppen: Mijn man is homo. Gelukkig getrouwd, kinderen en plots vertelt je man dat hij eigenlijk op mannen valt. Vanavond vertellen drie voormalige koppels hun verhaal. VRT, 21.40-22.20u.

Vriend en vijand. Zesde aflevering in een serie over vijandsbeelden gaat in op de werkloosheid in Oost-Groningen. De werkloosheid in Nederland is 7 procent van de beroepsbevolking, in Oost-Groningen is dat 11 procent. Vervallen boerderijen en lege fabrieken domineren het landschap. Ned.1, 23.05-23.45u.

Comet Impact. Over de missie Deep Impact van NASA om meer te weten te komen over het ontstaan van het heelal. Op 4 juli 2005 werd vanuit een raket een kogel (350 kilo zwaar en zo groot als een wasmachine) afgevuurd op de komeet `Tempel 1'. De botsing veroorzaakte een enorme krater in de komeet. Het hele uitvoering is gefilmd door camera's in de raket en de kogel en door telescopen op aarde. Discovery Channel, 21.00-22.00u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van waarde. Laatste van vijf aflevering met hoogtepunten uit het vorig seizoen. Vanavond over kalkoenkuikens, tweedehands water, bruingeverfd witbrood en donzen dekbedden. Ned.3, 21.30-22.00u.

FILM

The Sum of All Fears (Phil Alden Robinson, 2002, VS). Vierde verfilming van een boek van Tom Clancy over CIA-agent Jack Ryan. Dit keer behoedt hij (Ben Affleck), nadat Baltimore door een kernbom is weggevaagd, de rest van de wereld van een nucleaire catastrofe. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door Hart van Nederland.

Sorority Boys (Wallace Wolodarsky, 2002, VS). Drie seksistische jongens infiltreren noodgedwongen in travestie in een studentenvereniging voor meisjes. Klucht. Veronica, 20.30-22.15u.

Where Eagles Dare (Brian G. Hutton, 1969, Engeland). Heroïsche avonturenfilm naar roman van Alistair MacLean. Richard Burton en Clint Eastwood dienen in Tweede Wereldoorlog een Amerikaanse officier te bevrijden uit een hermetisch afgesloten Duits kasteel. BBC1, 0.05-2.40u.

Girls! Girls! Girls! (Norman Taurog, 1962, VS). Lichtgewicht vehikel voor Elvis Presley. Hij kan maar geen keuze maken uit verzameling dames. Veronica, 0.10-2.00u.

RADIO

Kunststof. Kinderboekenschrijver Koos Meinderts vertelt over zijn boek Keizer en de schelpenzanger. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomerfestival. Op deze sterfdag van zanger Elvis Presley zes legendarische opnames van The King uit 1956, 1961, 1968, 1969 en 1975. Met o.a. Suspicious Minds en In the Ghetto en bewerkingen van See See Rider en My Way. Presley overleed 16 augustus 1977 in zijn huis op het landgoed Graceland in Memphis. Radio 2, 22.04-23.00u.