Strijd rond LSE

Jean-François Theodore, de topman van fusiebeurs Euronext, moet hebben gedacht dat hij sterke kaarten had in de strijd om de overname van de London Stock Exchange (LSE). Door de terugtrekking van Deutsche Börse uit de veiling bleef hij als enige bieder over. De mededingingsautoriteit heeft wel enige zorgen geuit, maar waarschijnlijk niet genoeg om hem te dwingen zijn bod te schrappen.

Maar nu wordt Theodore geconfronteerd met een serieuzer gevaar – de concurrerende belangstelling van Macquarie Bank, de grootste zakenbank van Australië. Daardoor wordt Theodore niet alleen van zijn voordeel als enige bieder beroofd, maar moet hij ook opboksen tegen een geduchte opponent.

Macquarie, dat zijn winst elf achtereenvolgende jaren wist te laten stijgen, heeft de reputatie hoog in te zetten. De zakenbank heeft in mei een fors bedrag op tafel gelegd voor GoudenGidsbedrijf Yellow Brick Road en in juni voor BBC Broadcast. Macquarie beschikt ook over genoeg contanten. Het bedrijf heeft sinds april vorig jaar 16,6 miljard Australische dollar (10,3 miljard euro) bij beleggers opgehaald.

De belangstelling van Macquarie lijkt goed nieuws voor de LSE-aandeelhouders. Met twee concurrerende bieders is de kans op een hoge overnameprijs aanzienlijk gestegen.

Maar de LSE kan de champagne beter nog even koud laten staan, want Macquarie zit met een dilemma bij het formeren van het consortium waarmee het een bod wil uitbrengen. De bank kan spelers van buiten de beurssector bij het consortium betrekken, maar die tekenen wellicht al snel bezwaar aan tegen het bedrag dat nodig is om de overwinning te behalen als Euronext zijn bod kan ondersteunen met 200 miljoen euro aan synergievoordelen.

Macquarie kan daarentegen ook overwegen met een bestaand beursbedrijf in zee te gaan, maar dat kan weer leiden tot een onderzoek door de mededingingsautoriteit. De overnamestrijd rond de LSE sleept zich nu al acht maanden voort. Een nieuw onderzoek zou alleen maar tot verdere vertraging leiden. Theodore doet er goed aan om de nadruk te leggen op de snelheid en het geld dat Euronext kan bieden.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Verdin