`Socceroos' hopen op wonder

Guus Hiddink trad gisteren op de Veluwe voor het eerst op als bondscoach van Australië. ,,Met de inzet is niets mis. Ik zal het enthousiasme juist wat moeten temperen.''

Met zijn armen over elkaar kijkt Guus Hiddink vanaf een afstandje rustig toe hoe zijn assistent Graham Arnold de warming-up verzorgt. Op een met pylonnetjes afgezet veldje loopt de selectie van meer dan twintig spelers in razend tempo door elkaar. Allemaal zijn ze op zoek naar die ene bal. Na een half uur vindt de nieuwe bondscoach van Australië het genoeg geweest. ,,Okay guys, come together'', klinkt het uit de mond van Hiddink in de bossen van Hoenderloo. ,,Watch your position. Touch the ball only twice.''

Hiddink heeft als baas van het nationale voetbalelftal van Australië geen tijd te verliezen. In november wacht een dubbele ontmoeting met de nummer vijf uit Zuid-Amerika met als inzet een plaats op het wereldkampioenschap volgend jaar in Duitsland. De Australiërs hopen dat Hiddink het land voor het eerst in 32 jaar tijd naar het hoogste podium weet te brengen. ,,De mensen in Australië kennen Hiddink vooral als coach van Zuid-Korea'', zegt ex-Feyenoorder Brett Emerton na de trainingssessie. ,,Ze hopen dat hij nu voor ons een zelfde wonder kan verrichten.''

Hiddink is de eerste die de hooggespannen verwachtingen probeert te temperen. Kwalificatie voor het WK noemt hij ,,het onmogelijke''. Het liefst manoeuvreert de coach zich in de rol van underdog. Maar met spelers als Emerton (Blackburn Rovers), Zeljko Kalac (AC Milan), Mark Viduka (Middlesbrough), Mark Schwarzer (Middlesbrough) en Harry Kewell (Liverpool) hoeft Australië niet onder te doen voor mogelijke tegenstanders als Colombia, Chili, Uruguay en Paraguay. ,,Het zijn allemaal jongens met een fantastische sportmentaliteit'', zegt Hiddink op het complex waar hij eerder werkte met selecties van Valencia, Oranje en Zuid-Korea. ,,Het is heel anders werken dan met Koreanen. Die zaten opgesloten in hun eigen cultuur. Daar moest ik wat losmaken. Bij de Australiërs zal ik het enthousiasme juist wat moeten temperen. We zullen een balans moeten zoeken tussen inzet en tactisch discipline. Ze willen soms té graag.''

Aan het einde van de training laat Hiddink zijn spelers afwerken op het doel. Hiddinks assistent Arnold doet zelf mee. Als de voormalige spits van Roda JC en NAC een bal hoog over het doel het bos in jaagt, vloekt hij hartgrondig. De internationals lachen samen met Hiddink om de actie van de coach die de groep van 28 spelers samenstelde. Vanaf een heuvel legt een cameraman van de Australiërs alles vast. De beelden zullen later naar de in Nederland afwezige Australische pers worden verzonden. De drie voetballers uit de selectie die in de nieuwe Australische competitie actief zijn, zullen het thuisfront aan het einde van de week na een reis van zo'n 24 uur van commentaar voorzien. ,,Voetbal is niet de grootste sport in Australië'', zegt Emerton. ,,Het is daarom heel belangrijk dat we ons plaatsen voor het WK. Het hele land zou dan achter het nationale elftal gaan staan. Het zou een enorme stimulans zijn voor de sport.''

Een paar maanden geleden werd Hiddink benaderd om Frank Farina op te volgen als bondscoach. De 58-jarige coach had er nooit een geheim van gemaakt dat hij actief wilde zijn op het WK. Sterker nog, hij liet als trainer van PSV in zijn contract vastleggen dat de club hem die vrijheid zou gunnen. Hij maakte de afspraak met de toenmalige voorzitter Harry van Raaij, die er overigens destijds vanuit ging dat Hiddink dit jaar niet meer als hoofdtrainer voor de groep zou staan. Na het succesvolle vorige seizoen waarin PSV het kampioenschap en de beker veroverde en de halve finale van de Champions League haalde, kon Hiddink het naar eigen zeggen niet maken een stap terug te doen. ,,Na een goed seizoen komt altijd een mindere periode. Ik had het te gemakkelijk gevonden om nu terug te treden'', legt Hiddink uit.

Gevolg is dat Hiddink als technisch directeur, hoofdtrainer van PSV en bondscoach van Australië drie banen heeft. ,,Ik heb het allemaal dusdanig georganiseerd dat het goed te managen is'', zegt Hiddink in het tenue van Australië op rustige toon. Toch stak na het teleurstellende gelijkspel van PSV zaterdag tegen Heracles de kritiek op. Eindhovense supporters vragen zich hardop af of Hiddink niet te veel hooi op zijn vork neemt. Hiddink: ,,Ik begrijp dat volksgevoel wel. Maar ik ken mijn eigen verantwoordelijkheden. Een 1-1 gelijkspel verandert daar echt niets aan. Als we met 1-0 hadden gewonnen, dan had je niemand gehoord. Als in de laatste minuut de 1-1 valt zou het opeens anders zijn? In alle bescheidenheid denk ik dat we de laatste jaren bij PSV uitstekend bezig zijn geweest. Na zo'n jaar als vorig jaar, had ik nu ook een paar dagen met vakantie kunnen zijn. Als bepaalde mensen er een probleem van gaan maken zien we dat later wel weer. Het past ook een beetje bij Nederland om hier over te zeuren. In andere landen zou dat nooit gebeuren.''

In Australië zijn ze blij dat Hiddink denkt zijn drie banen met succes te kunnen combineren. De socceroos zijn zelfs bereid om voor hem naar de Nederlandse Veluwe te komen.

    • Koen Greven