Onderzoek extreem-rechtse site

Justitie is een onderzoek begonnen naar uitlatingen op de extreem-rechtse internetsite stormfront.org, een Amerikaanse site met een Nederlandse afdeling. Dat heeft minister Donner (Justitie, CDA) laten weten in antwoord op schriftelijke vragen van het CDA en de SGP.

De Tweede-Kamerleden De Nerée tot Babberich (CDA) en Van der Staaij (SGP) hadden de ministers Donner en Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) gevraagd de website te blokkeren. Volgens de fracties bevat het forum op de site ernstige antisemitische uitlatingen. Relatief veel Nederlanders zouden zich aan de uitlatingen schuldig maken, aldus de Kamerleden.

Het CDA en de SGP hadden de ministers ook verzocht de identiteit van de Nederlanders te achterhalen om hen strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Bovendien zouden de ministers de Amerikaanse autoriteiten om maatregelen moeten vragen. Donner gaat nog niet op deze vragen in, omdat hij het onderzoek van het openbaar ministerie af wil wachten.

De Anne Frank Stichting dringt al langer aan op vervolging, aldus een woordvoerster. De zesde Monitor racisme en extreem-rechts, een onderzoek van de stichting en de Universiteit Leiden, noemt de site ,,een podium waarop een niet meer te tellen aantal racistische uitlatingen wordt gedaan''. Volgens de woordvoerster is een ,,intensieve aanpak'' van de extreem-rechtse site noodzakelijk.

Stormfront.org noemt zichzelf ,,een racialistisch discussieforum voor pro-blanke activisten en alle andere mensen die geïnteresseerd zijn in blanke overleving''. De site kent diverse afdelingen over de hele wereld. De meeste berichten zijn achtergelaten op de afdelingen `Britain' en `Nederland en Vlaanderen'.

De extreem-rechtse site is sinds 1995 online. Meer dan 50.000 mensen hebben zich sindsdien als lid geregistreerd. Naar eigen zeggen heeft de site niets te maken met de extreem-rechtse actiegroepering Stormfront Nederland (SFN). Die zou zich slechts naar de site hebben vernoemd.